Djelatnici Opće bolnice Zadar - Odjela za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju, fizioterapeutkinje Vedrana Ljoka i Silvana Mumelaš održale su u Gradskoj knjižnici predavanje na temu "Križobolja - bolest suvremenog čovjeka", obilježavajući time tri bitna datuma ovoga mjeseca vezanih uz bolesti lokomotornog sustava, svjetski dan artritisa (12. 10.); kralježnice (16. 10) i osteoporoze (20. 10.).

S obzirom na aktualnost teme Multimedijalna dvorana Gradske knjižnice u Zadru bila je premalena za sve zainteresirane te su organizatori morali donijeti dodatne sjedalice, a stajalo se i uz zidove.

Hrvatska liga za borbu protiv reumatizma - Ogranak za Zadarsku županiju već više godina informira naše sugrađane o ovoj neugodnoj bolesti modernog doba, jer je poznato kako su bolesti lokomotornog sustava, posebno kralježnice, među najučestalijim oboljenjima suvremenog čovjeka.

Križobolja se javlja kao iznenadna jaka bol u predjelu križa uslijed nepravilne kretnje ili podizanja tereta, a bolovi se ponavljaju kod svakog sljedećeg pokreta. Iako se često sami borimo s ovakvim problemima, potrebno je obratiti se liječniku kako bi postavio dijagnozu i propisao terapiju. Uglavnom je to fizikalna terapija - terapije strujom, magnetom, ultrazvukom i sl., a bitan dio su i vježbe koje oboljeli rade u svojim domovima, kao i zdrav način života.

Predavačice su na licu mjesta pokazale neke od vježbi koje mogu pomoći u olakšavanju bolova, a okupljenima se na predavanju obratio i dr. Neven Birkić spec. fizijatar-reumatolog, voditelj podružnice.