Nakon kontradiktornih izjava ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije dr. Predraga Orlovića i sada već bivšeg predsjednika Upravnog vijeća Stipe Bjeliša, od predstavnika Zadarske županije kao osnivača zatražili smo očitovanje o novim zavrzlamama u toj zdravstvenoj ustanovi pod političkim ravnanjem NHR-a.

Podsjetimo, nakon objave informacije koju smo dobili od Bjeliša, a prema kojoj je na prijedlog ravnatelja UV jednoglasno donijelo odluku za vraćanje bivšeg zamjenika ravnatelja Mirka Erstića na radni odnos u Zavod, dr. Orlović nam je poslao zahtjev za demantij. U njemu je istaknuo kako to nije bio njegov prijedlog, već je, štoviše, on uputio prigovor Zadarskoj županiji na okolnost da je ta odluka nezakonita.

U Županiji su nam potvrdili kako je Orlović četiri dana nakon sjednice, održane 26. rujna, dostavio prigovor. No ono što je zbunjujuće je dostavljeni zapisnik Upravnog vijeća s te sjednice kojoj je i sam nazočio.

- Slijedom vašeg upita zatražili smo i zaprimili Zapisnik Upravnog vijeća Zavoda za hitnu medicinu. U Zapisniku se navodi da je članovima dostavljena postojeća dokumentacija vezana uz predmet radnika Mirka Erstića. U Zapisniku se navodi da je članovima dostavljena postojeća dokumentacija vezana uz predmet radnika Mirka Erstića. Ravnatelj ukratko iznosi podatke iz svog pisanog očitovanja od 09.09.2019. godine, izjavljuje da je Mirko Erstić već podnio tužbu nadležnom sudu, a vezano za isti predmet, izjavljuje da je kontaktirao odvjetnice koje Zavod zastupaju u određenim sudskim postupcima te da su ga one nakon pregledavanja dostavljene dokumentacije obavijestile da smatraju da postoje velike šanse da će Zavod u ovom sudskom postupku izgubiti parnicu. Ravnatelj stoga izjavljuje da bi trebalo donijeti odluku koja će biti najbolja za ustanovu. Svi članovi Vijeća su dali svoju suglasnost pa Predsjednik vijeća utvrđuje da se jednoglasno donosi Odluka kojom se usvaja se zahtjev za zaštitu prava koji je radnik Mirko Erstić podnio protiv odluke od 03. lipnja 2019. godine, te se nalaže ravnatelju Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije radnika Mirka Erstića vratiti na rad i rasporediti na odgovarajuće radno mjesto, a najkasnije u roku od 60 dana od donošenja ove odluke, obavijestio nas je Bernard Maruna, pročelnik županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade. Na naš upit o rješenju ravnateljevog prigovora na odluku Upravnog vijeća, Maruna nam je objasnio kako je ona ipak na samom Upravnom vijeću (?!) kojeg odnedavno vodi NHR-ov Vladimir Kovačević.

Dakle, prema informacijama iz Županije, ravnatelj je prvo naveo kako bi Upravno vijeće trebalo donijeti odluku najbolju za ustanovu, da bi četiri dana kasnije uputio prigovor da je odluka o njegovom vraćanju nezakonita. Je li onda ta najbolja odluka, kako se ogradio dr. Orlović, bila da Zavod izgubi parnicu s Erstićem?