Zavod za javno zdravstvo pokrenuo je novu rundu prodaje zgrade nekadašnje poliklinike na Kolovarama, koje je dvaput neuspješno prodavana, dok je treći put pokušaj prodaje "ispod cijene" oborila Skupština Zadarske županije.

Podsjetimo, u prva dva kruga zgrada je početkom godine prodavana po cijeni od 26,5 milijuna kuna, a kako nije bilo interesa kupaca Zadarska županija naručila je novu procjenu sudskog vještaka građevinske struke Marija Kalmete, koji je vrijednost te nekretnine na pomorskom dobru spustio je na 15,1 milijuna kuna. Protiv ovakvog drastičnog rušenja cijene pobunila se oporba, koalicijski partneri, pa čak i dio HDZ-ovaca, koji su uskratili podršku prijedlogu župana Božidara Longina. Sjednica Županijske skupštine prekinuta je zbog nedostatka kvoruma, a župan Longin odlučio je provesti novu procjenu.

Vrijednost navedenih nekretnina po procjembenom elaboratu sudskog vještaka Vice Tadića, od 28. kolovoza, iznosi 17.005.000 kuna, odnosno 2,3 milijuna eura. Kompleks izgrađen četrdesetih godina prošlog sastoji se od poslovne zgrade i zemljišta, sveukupne površine 1.090 m2. Poslovna zgrada ima podrum, prizemlje i tri kata te je predviđeno da u budućnosti bude hotel, iako ima problem s parkirališnim mjestima i energetskom suglasnošću, koju je dok je radila dobivala preko Opće bolnice.

Vještak kaže da je zgrada izgrađena kao masivna konstrukcija velike trajnosti, ali s izvedbenim nedostacima zbog kojih eventualna prenamjena u hotel ili aparthotel iziskuje velike troškove. "U slučaju prenamjene cijena rekonstrukcije bi mogla premašiti vrijednost nekretnine", navodi Tadić.

Zadarska županija prodajom nekretnine osigurat će opremanje prostora nove Poliklinike. Za tu bi se namjenu potrošilo 12 milijuna kuna, dok će se ostatak potrošiti za opremanje ostalih sadržaja Opće bolnice Zadar.

Prije objave natječaja suglasnost mora dati Županijska skupština. Hoće li povećanje od dva milijuna kuna odobrovoljiti vijećnike vidjet će se na prvoj sljedećoj sjednici.