Adriatic Challenge, putnička agencija iz Biograda u vlasništvu Roberta Langa iz Budimpešte, poslala je pismo namjere za koncesiju na gradnju nautičke luke u Sv. Filip i Jakovu, ali oni se nisu javili na natječaj Županijske lučke uprave.

Tko je dao jednu jedinu ponudu za koncesiju na 29 godina, u Županijskoj lučkoj upravi nisu htjeli otkriti jer postupak je u tajnosti dok Povjerenstvo ne donese odluku. Na čelu peteročlanog povjerenstva je Ljiljana Peričin, pomoćnica pročelnika UO za more i turizam Zadarske županije. Ona je član radne skupine za pomorsko dobro u zajednici županija.

Natječaj za koncesiju za izgradnju nove luke u Sv. Filipu i Jakovu u kojoj će prednost imati nautička marina s 126 vezova, a onda komunalni dio, prvi je takve vrste kojeg provodi Županijska lučka uprava po odluci svog Upravnog vijeća. Tko će donijeti odluku i preuzeti odgovornost za novi model zauzimanja pomorskog dobra?

Osim što su napravili i objavili natječaj, sve ostale radnje obavila je Općina sv. Filip i Jakov, što nije u njihovoj nadležnosti. Istaknuto je to u priopćenju Građanske inicijative koja se od prve najave gradnje na pomorskom dobru pobunila te podigla više tužbi.

Među ostalim oni navode kako se u trenutku pokretanja postupka davanja koncesije vode čak dva sudska spora koja se tiču predmeta koncesije (pred Upravnim sudom u Splitu i Visokim upravnom sudu u Zagrebu). Stoga je građanska inicijativa „Za rivu" uputila zahtjev Županijskoj lučkoj upravi Zadar kojim traži poništenje postupka davanja koncesije i pokretanje hitnog upravnog nadzora od strane Ministarstva mora prometa i infrastrukture.

Ravnatelj Županijske lučke uprave Davor Škibola na ove nam navode rekao kako on ne smije komentirati ništa oko tog postupka. On je kao ravnatelj Županijske lučke uprave "naslijedio" početak priprema za novu luku kojeg je inicirala i financirala Općina sv. Filip i Jakov, kod izrade projekta, izmjene prostornog plana, studije opravdanosti te je nositelj lokacijske dozvole.

Županijska lučka uprava objavila je natječaj kojim je uvjetovala komunalni dio luke što je njihova nadležnost. Međutim, nautički dio je nečiji interes iza kojeg su stale općinske vlasti, a protiv kojeg su ustali osvješteni mještani Sv. Filipa i Jakova. Ugovor s izabranim koncesionarom potpisat će ravnatelj Županijske lučke uprave.