ZADAR- Nitko od vas ne zaslužuje da vas se zove slučaj i nije Zadar grad slučaj već institucije u ovom gradu, secirao je zadarski sociolog Sven Marcelić na prosvjednom okupljanju na zadarskom Trgu. Umjesto pravade u velikoj žutoj zgradi suda, često se dijeli nepravda i nasilje, ukazao je Marcelić i pozvao muškarce na empatiju i emancipaciju sa ženama koje su žrtve silovanja.

Povod prosvjeda je otkriven slučaj maloljetnice u zadarskoj okolici za koji se sumnjiči sedmorica mlađih  muškaraca iz mjesta.

- Okupili smo se kako bi stvorili svijet u kojem te institucije neće donositi odluku isključivo na šetu žena. Mi moramo provjedovati kako bi sud donio ispravu odluku, nadovezala se Kristina Čaćić iz Antifjake, s konkretnim zahtjevima da se zaštiti žrtva u odnosu na lokalnu sredinu i medije. Zatražila je i da se prestanu preispitivati žrtve silovanja te da se ovaj slučaj sudski izmjesti iz Zadra kako ne bi bio na udaru interesnih grupacija.

Zadarska udruga studenata sociologije Antifajaka organizirala je prosvjed na Trgu a koji se pod nazivom Pravda za djevojčice, priredio u više hrvatskih gradova. Je li 10 sati bio pogodan termin za subotnje jutro u Zadru ili su Zadrani i dalje suzdržani. Među 200-ak prosvjednika, uglavnom su bile žene.

Njima i onima koje su prošle pakao silovanja i nasilja obratila se akademska glumica Maruška Aras. Poručila je da nisu same, da pobijede strah, da se oslobode osjećaja da nisu krive ni odgovorne za to što im se dogodilo. Jer nasilje je njihov odgovor u društvu u kojem se ono sve više događa, kazala je među ostalim Maruška Aras.

Njezin otac, glumac Jure Aras istaknuo je kako su na skup došli kolektivno i javno pljunuti na kaljužu u koju smo uvaljeni. U ulozi "svećenika", Aras je dobio gromoglasan pljesak podrške kada je citirao biblijsku poslanicu: Kad bih sve jezike ljudske govorio i anđeoske, a ljubavi ne bih imao, bio bih mjed što ječi ili cimbal što zveči.

O nasilju se ne piše poezija, jer kako napisati da sutkinja prvo pita jeste li bili pijani i kako ste bili obućeni, kazala je Lara Mandli, predsjednica studentske književne udruge Ludens. Na skupu je govorila i Marija Jerončić, također iz Antifjake koja se još jednom pokazala kao najaktivnija udruga civilnog društva u Zadru.