Stručnjaci su cijeli četvrtak u Kazalištu lutaka Zadar raspravljali o razvoju Zadra kao pametnog grada, dok je 11 timova u obližnjoj crkvi sv. Dominika u sklopu hackathona razvijalo ideje koji bi odgovorili na temu: „Privući goste, oduševiti goste i olakšati život domaćima uz pomoć naprednih tehnoloških rješenja". Iza toga stoji drugo izdanje dvodnevne My Smart City Zadar konferencije i hackathona koji se drugu godinu zaredom organizira u sklopu EU projekta CODE.

- Kroz europske projekte kao što je projekt CODE mi koristimo priliku koja nam se pruža. No nije CODE jedini takav projekt kojeg provodimo, ZADRA NOVA je posljednjih godina kroz više projekta u suradnji s Gradom Zadrom radila na rješavanju problema urbane mobilnosti, upravljanja zelenim površinama, razvoju infrastrukture za suvremeno poduzetništvo. Vjerujemo da će takvih projekta biti još i više, a možda se nove projektne ideje razviju baš na ovoj konferenciji, poručila je na otvorenju konferencije ravnateljica ZADRA NOVE Marina Dujmović Vuković zaželjevši svim sudionicima konferencije i natjecateljima hackathona uspješan i produktivan rad sa smart rješenjima. Zamjenica gradonačelnika Jagoda Surać im je u ime suorganizatora poručila kako će njihova tehnološka rješenja služiti i Gradu Zadru u razvoju pametnog grada.

Uvodni govor u svom je, kako ga je sam nazvao, stilu bacanja provokativnih lopta održao urednik, manager poslovnih konferencija i kolumnist u medijskog kući Bug, Zadranin Oleg Maštruko, koji vidi samo pozitivne efekte koje turizam nosi.

- Kronika jedne propasti, kako ju je nazvao novinar Boris Dežulović, za mene je kronika fantastičnog uspjeha. U ljudskoj je prirodi pronalaženje problema tamo gdje ih nema, gunđanje i kukanje, naveo je Maštruko ističući kako mu je cilj da sudionike svojim izlaganjem potakne na razmišljanje o tome gdje turistički želimo biti. Kao primjer uzeo je Zambiju koja na razini države nema uređenu infrastrukturu ni službe, pa čak ni one vatrogasne, no bez obzira na to Booking kod njih savršeno funkcionira.

Maštruko je bio i moderator prvog panela na temu „Kako rast turističkog prometa utječe na kvalitetu života lokalnog stanovništva". Vlasnik zadarske tvrtke Rentlio Marko Mišulić na ovo je pitanje odgovorio obrnutim kontra pitanjem: „Kakva bi bila kvaliteta života da nema turizma?"

- Probleme koje ima Zadar, imaju svi gradovi. Oni su potaknuti tehnologijom jer nikad nije bilo lakše i jeftinije putovati, ali vjerujem da će upravo tehnologija u narednim godinama ove probleme i riješiti, poručio je kreator aplikacije koju je uspio lansirati upravo iz Zadra.

Predsjednik Društva arhitekata Zadra Petar Kozina kao glavni je problem istaknuo nedostatak vizije u upravljanju turizmom.

- Turizam nam se ne smije događati slučajno jer onda neće dobro donijeti niti stanovništvu niti prostoru, naglasio je Kozina. I dok on u infrastrukturi vidi rak ranu hrvatskog turizma, Domagoj Bebić iz Cyberturista ističe kako infrastruktura u usporedbi s drugim zemljama u Hrvatskoj funkcionira savršeno, ali je moramo raditi za više ljudi.

- Ne shvaćamo kako smo mi globalna elita s ogromnom turističkom tradicijom, istaknuo je Bebić. Marko Božić, koji je razvio Smart Water, kao najveći je problem istaknuo sezonalnost, naglašavajući kako se gradske tvrtke moraju boriti da održavaju sustav tijekom sezone. Ni za Luku Primorca iz Boat Buddyja problemi koje donosi turizam nisu drastični, a sa svima njima nije se složila jedna profesorica u štrajku, inače stanarka Poluotoka.

- S prosječnom plaćom ne možeš živjeti u Zadru. Svi su prisiljeni baviti se turizmom, a ja ne želim to, već želim predavati. No onda mi ta plaća nije dovoljna za kupnju stana, istaknula je jedna Zadranka nabrajajući probleme poput parkinga, ali i praznih ulica tijekom zimskih mjeseci. Maštruko u tome ne vidi problem, već pozitivnu situaciju: "Znači, svi koji žive u Zadru imaju natprosječna primanja, pa to je odlično!" Iz redova Kazališta lutaka javila se i i bivša ravnateljica INOVAcije, Vedrana Kevrić, koja je kao Zagrepčanka u Zadru istaknula kako se u njemu može uspjeti. „Ovo je kreativni grad koji državu može pokrenuti", poručila je Kevrić obavještavajući mlade kako se ubrzo na Relji otvara Centar kreativnih industrija.

Tehnologija kao partner u razvoju lokalnog turizma bila je tema drugog panela kojeg je u popodnevim satima moderirao Šime Lugović s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Uz brojne uspješne primjere pretvaranja "dosadnog u zanimljivo pomoću tehnologije" panelisti Nikola Žinić (Bruketa & Žinić & Gray, App Zagreb Be There), Ante Galić (Turistička zajednica Grada Zadra), Sarah-Jane Begonja (blog Chasing the Donkey), Josip Zurak (Authland) i Jerko Škorić (Divit) istaknuli su važnost promocije i brendiranja grada, ali i cijele okolice. „Ne radimo i ne komuniciralo dovoljno", istaknula je na engleskom jeziku vlasnica poznatog bloga ohrabrajući mlade u dvorani: Došla sam iz Australije u Zadar i ako sam ja uspjela, bez ikakvih veza i političke pozadine, onda možete i vi!".

I u prvom i u drugom panelu naglašena je važnost sluha lokalnih i nacionalnih vlasti, kao i transparentnost podataka čija bi javna dostupnost, prema stručnom mišljenju Marina Mamića, dovela do poplave inovativnih aplikacija. Zadranin zaposlen u Amazonu naveo je nekoliko odličnih primjera tehnoloških rješenja. Primjerice, gradska služba za čišćenje u Jakarti koristi senzore da bi optimizirala aktivnosti čišćenja, Boston senzore u mobitelu koji osjećaju rupe po asfaltu, a Kopenhagen ima gradski loyalty card iz kojeg dobivaju niz podataka o tome kako turisti provode svoj dan pa na temelju tih podataka mogu kreirati pakete koji će ciljati njihove želje.

- Zapitajte se - da imate sve moguće podatke, što bi napravili s njima? Koji bi problem riješili? Za to ne postoje samo ova 24 sata, već 365, a nekad i 366 dana u godini, istaknuo je Mamić.

Kakve će ideje nastati u 24 sata, bit će poznato danas kada će 8 naprednih i 3 početna tima predstaviti svoja rješenja žiriju i publici konferencije. Pobjednike će odabrati stručni žiri, a nagrade će im biti dodijeljene tijekom Networking partyja u crkvi sv. Dominika, koji počinje u 19 sati.

Video presjek prvog dana My Smart City konferencije i hackathona možete pogledati na linku.