Je li Vedran Ikić bio pomagač u bijegu Denisu Paraću ili pak njegov supočinitelj u bacanju bombe na kuću odvjetnika Augustina Sudinje u Sukošanu?, pitanje je zbog kojeg je Županijski sud u Zagrebu početkom listopada srušio presudu Općinskog suda u Zadru kojom je bivši policajac i svjetski prvak u borilačkim vještinama dobio 18 mjeseci bezuvjetne kazne zatvora zbog kaznenog djela protiv pravosuđa.

Obrana Ikića, kojoj se na ponovljenom suđenju pridružio poznati zadarski odvjetnik Marko Marinović, smatra kako je ova odluka višeg suda izravna uputa za oslobađajuću presudu iako njihov klijent ističe kako nema veze s niti jednim od ovih kaznenih djela. Dokazni postupak ostao je isti pa se u četvrtak odmah krenulo na završne riječi.

- Nije jasno zbog čega se i dalje ustraje na kaznenom progonu Vedrana Ikića. Drugostupanjski sud je vrlo jasno naveo da osoba ne može istovremeno biti pomagač osobi koja je neko kazneno djelo počinila i ujedno supočinitelj zajedno s tim istim osumnjičenikom. Drugostupanjski sud je gotovo pa eksplicite kazao prvostupanjskom sudu da u ponovljenom postupku okrivljenika treba osloboditi od optužbe. Okrivljenik nije znao ništa o tome da je Parać osumnjičen za ono drugo kazneno djelo (op.a. neovlaštena proizvodnja i promet drogama), a što se tiče sumnje za drugo, okrivljenik to djelo doista nije učinio i u tome ni na koji način nije sudjelovao. Doista ne treba biti veliki pravnik da bi se shvatilo kako je drugostupanjski sud dao jasnu uputu prema kojoj ovaj sud treba postupiti. Predlaže se okrivljenika osloboditi od optužbe i odmah ga pustiti na slobodu. Također se predlaže donijeti odluku o povratku oduzetog motocikla koji se nalazi u PU zadarskoj, istaknuo je Ikićev odvjetnik Branimir Zorica, a Marinović je dodao kako ni do sada nije bio potreban istražni zatvor. Sam Ikić rekao je sutkinji Danijeli Zubčić Poljak kako se ne puti u pravnu terminologiju, ali želi zatražiti ukidanje istražnog zatvora te da mu se pritom uvaži vrijeme koje je u njemu proveo kao i obiteljske te poslovne okolnosti.

No tužiteljstvo, kojeg zastupa zamjenica općinskog državnog odvjetnika Vanja Višković, ističe kako je u odluci Županijskog suda u Zagrebu zapravo istaknuto da ranija presuda nema bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, posebice ne onih na koje je ukazivala žalba obrane.

- Ali navodi se da je za sada preuranjen zaključak Suda, radi pogrešnog utvrđenog činjeničnog stanja te se nalaže posebnu pažnju obratiti na inkriminiranu radnju pomaganja pri čemu se utvrđuje da je Ikić točno znao da se Parać sumnjiči i za kazneno djelo u kojem nisu zajedno sudjelovali. ODO Zadar ustraje na tvrdnji da je Ikić počinio kazneno djelo protiv pravosuđa jer je Denisu Paraću stavio na raspolaganju sredstvo kojim je njegov bijeg olakšan, a učinio je to ne samo radi osobnog interesa, odnosno da se ne bi procesuiralo njihovo zajedničko kriminalno ponašanje, već i radi pomaganja u bijegu za drugo kazneno djelo za koja je imao osobna i neposredna saznanja da se Paraća sumnjiči, istaknula je Višković koja je kao novu otegotnu okolnost u ponovljenom postupku uvela činjenicu da je Ikić bio policajac.

Nova presuda bit će donesena u ponedjeljak, što je izazvalo negodovanje obrane. "Što bi ležao još tri dana u zatvoru?", spočitnuo je Marinović sutkinji Zubčić Poljak na što mu je ona rekla kako prema zakonu mora proći jedan dan razmaka. "Pa možemo i sutra", rekao je Marinović, a na njegovo je požurivanje sutkinja odlučno odgovorila "Ja ne mogu" i ročište zakazala za ponedjeljak. U drugom slučaju, koji se odnosi na bacanje bombe na kuću odvjetnika Sudinje, još nije došlo do podizanja optužnice.