NOVO

U istražni zatvor u Zadru stigli su svih petero, i to u pratnji roditelja koji su negodovali zbog ove odluke Suda te poručili kako će se "prava istina tek doznati", javlja N1.

RANIJE

Počelo je privođenje osumnjičenih mladića rođenih 1999. i 2000. godine za silovanje djevojčice iz zadarske okolice. U ovim trenucima privedeno je četvero osumnjičenih, te se očekuje dolazak i petog osumnjičenika. Svi se privode u lisicama i s kapuljačama na glavi, a prate ih njihovi odvjetnici.

Naime, donesena je nova odluka vezana za istražni zatvor za petoricu osumnjičenika u slučaju silovanja maloljetnice iz okolice Zadra, koji je šokirao hrvatsku javnost. 

- S obzirom na veliki interes vezan za kazneni postupak koji se vodi protiv petorice osumnjičenika zbog kaznenog djela silovanja maloljetnice, obavještavam Vas kako je danas 17. listopada 2019. godine izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru, a nakon zaprimanja žalbi stranaka, donijelo odluku u toj pravnoj stvari, vezano za istražni zatvor. Odluka je napisana i otpremljena strankama, priopćio je mailom glasnogovornik suda Hrvoje Visković, ne navodeći sadržaj odluke. 

Glasnogovornika suda kao niti predstavnike tužiteljstva, Županijskog državnog odvjetništva, nismo uspjeli dobiti kako bi saznali koja je odluka. Javila nam se pak odvjetnica jednog od osumnjičenika koja nam je potvrdila da je odluka donesena pred kraj radnog vremena te istaknula kako će javnosti biti poznata sutra.

Ipak, Jutarnji neslužbeno doznaje da je izvanraspravno vijeće svoj petorici osumnjičenika odredilo mjesec dana istražnog zatvora. Ta odluka je pravomoćna. 

- Policija je zaprimila rješenje suda i postupa sukladno njemu, rekla nam je glasnogovornica zadarske policije Ivana Grbin. 

Podsjetimo, mladići kojih se tereti za više kaznenih djela ranije su odlukom suca istrage Ivana Markovića pušteni da se brane sa slobode, unatoč tome što žive u istom u mjestu gdje i 16-godišnja žrtva. Zbog takve odluke za sutra je u Zadru najavljen prosvjed, a u subotu i u gradovima diljem Hrvatske.