U potrazi za rješenjem problema nedostatka parkirališnih mjesta na Poluotoku, koji je dodatno došao do izražaja zatvaranjem Muraja, gradske vlasti pokrenule su postupak za promjenom regulacije prometa iz dvosmjernog u jednosmjerni u Ulici don Luke Jelića.

Riječ je o ulici koja vodi prema zgradi Carine, a u kojoj građani već imaju naviku parkiranja unatoč znaku zabrane. Promjenom regulacije i uređenjem ove ulice dobit će se 11 označenih parkirališnih mjesta koja će se naplaćivati prema cijenama za drugu zonu.

- Uz suglasnost MUP-a izdali smo nalog ugovorenom izvođaču održavanja nerazvrstanih cesta te elaboratom odredili parkirališna mjesta na toj ulici. U sljedećih par dana na savjetovanju će se naći prijedlog dopune Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja u Gradu, rekao nam je pročelnik Odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Robertino Dujela koji je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća najavio uređenje prometa u mirovanju na mikrolokacijama na Poluotoku.

On je naručio i izradu elaborata za četiri takva "džepa" u povijesnoj jezgri na kojima će, kako ističe resorni pročelnik, stanari Poluotoka uz povlaštenu mjesečnu kartu imati ekskluzivu parkinga samo za sebe, ali ne i svoje goste kojima su iznajmljivači apartmana učestalo preko sezone ustupali parkirališna mjesta.

- Riječ je u ovom trenutku o četiri lokacije: Poljana Požarišće, Ulica fra Donata Fabijanića, Ulica Sirac i Ulica Pravdonoše. Nakon izrade elaborate pravne službe Grada Zadra od Ministarstva državne imovine zatražit će pravo korištenja ovih lokacija u svrhu parkinga kako bi u što kraćem roku uredili nova parkirališna mjesta. Sva ova inicijativa predstavlja naš odaziv na zahtjeve građana do učinkovitijeg rješenja koje se otvara izgradnjom novih parkirališnih mjesta na Ravnicama, ističe Dujela dodajući na naš upit kako se još ne zna točan broj novih parkirališnih mjesta kojih će ova inicijativa donijeti.

Ovo su ta mjesta:

Prostori koji su se i do sada koristili za parkiranje u pješačkoj zoni, sada bi trebala postati legalna i uređena parkirališna mjesta. Sigurno je da ona neće nadomjestiti 117 mjesta izgubljenih zatvaranjem Muraja, ali će barem djelomično olakšati potragu stanara Poluotoka za parkingom u povijesnoj jezgri grada.