Snažnim performansom ispred Županijskog suda u Zadru građanska udruga Antifjaka poslala je u srijedu navečer glasnu podršku žrtvi i jednako glasno protivljenje odluci suda koji je na slobodu pustio petoricu osumnjičenika u slučaju silovanja 15-godišnjakinje. 

Žene u crnini s etiketama na majicama došle su ispred zgrade zadarskog suda u Ulici Borelli kako bi pokopale nepravdu, a među njima bio je i jedan muškarac koji je držao poruku "Zatvoreno zbog preuređenja". U jednom je trenutku odjeknuo snažan glas, a mlade žene sa sebe su skinule etikete i dignule u zrak dlanove s ispisanim riječima: "Nisi kriva". Ispred Županijskog suda, kojeg su nadzirali policijski službenici, ostao je transparent "Žene i djevojčice žrtve hrvatskog pravosuđa" okružen lampionima.

- „Jesi li bila pijana?", „Jesi li rekla ne?", „Jesi li se odupirala?,", „Kako si izgledala?" - to su sve standardne etikete koje žene doživljavaju kada trpe fizičko nasilje. Nakon niza slučajeva nasilja nad ženama došla je ideja o ovom performativnom činu otpora kojim želimo ukazati na to da teret krivnje nije na preživljavateljici nasilja, već na neodgovornim institucijama, kao i u različitim drugim oblicima nasilja poput reakcije društvene okoline kada dovodi u pitanje legitimitet same žrtve i njenu moralnost, a samim time opravdava nemoralnost počinitelja. Htjeli smo ukazati i na nedostatnost zakona i potpunu nekoordiniranost kada je u pitanju rodno uvjetovano nasilje i pravosuđe, kojem žrtve nisu u fokusu. Žene se ne osjećaju sigurno da prijave nasilje i povjere se nekome. Ta djevojka je zbog svoje okoline sigurno trpjela pritisak i godinu dana proživljavala opetovano silovanje. Diskriminatorne prakse raširene su diljem Hrvatske. Ovo je strukturalni i nacionalni problem, a ne samo problem grada Zadra, poručila je u ime kluba studenata sociologije Marija Jerončić ističući kako treba poštovati važne međunarodne dokumente.


View on YouTube

Među ženama u crnini bila je i Monika Marić, također iz udruge Antifjaka.

- Na simboličan način napravili smo sprovod hrvatskom pravosuđu i pokopali ga jer ne daje nikakve znakove života. Dolazimo i na prosvjed u petak, bitno je podržati bilo kakav oblik prosvjeda i bilo čiju inicijativu jer se u društvu treba glasno govoriti o nasilju. Time iskazuju svoju građansku hrabrost, ali i stvaraju klimu građanske hrabrosti za sve druge ljude kako bi izašli i glasno rekli - ne nasilju!, istaknula je Marić. 

Kako je upozorila jedna Zadranka, i danas se ispred zadarskog suda trebalo okupiti više ljudi.

- Imam osjećaj da smo nedavno bili tu zbog vrlo sličnog slučaja. No trebalo bi biti više ljudi da se konačno nešto napravi. Šačica nas je, ali ne predajemo se. Ovo je nešto strašno, istaknula je jedna od građanki i građana koji su večeras ispred zadarskog suda upalile iskru pravde.