Drugo izdanje My Smart City konferencije i hackathona u sljedeća će dva dana, prema riječima pročelnika gradskog Upravnog odjela za EU fondove Šime Erlića, privući svjetlo reflektora na Zadar u smislu novih tehnologija i okretanja prema pametnom gradu.

- Nama je u interesu stvaranje boljeg i povoljnijeg okruženja za razvoj IT zajednice u Zadru, a upravo je ova konferencija jedan od alata da se to postigne. Po samom odazivu na hackathon, vidimo da su za ovakav sadržaj zainteresirani mladi, što nam je vrlo drago. Cilj nam je da se oni afirmiraju i, ako imaju afiniteta prema tome, da se što više odlučuju za IT sektor, poručio je Erlić.

Ove godine u fokusu My Smart Cityja je turizam, odnosno pitanje "Doprinosi li turizam kvaliteti života u Zadru i kako u tome pomaže ili odmaže tehnologija?". Kroz 24-satno hackathon natjecanje u prostoru crkve sv. Dominika 10-ak će peteročlanih timova iznjedriti ideje za održivi turizam, odnosno smanjenje negativnih efekata koje sa sobom nosi povećanje broja turističkih dolazaka. Tijekom trajanja natjecanja svi sudionici će imati pomoć mentora, a prije dodjele nagrada timovi će predstaviti svoja rješenja publici konferencije. Tri pobjednička tima u obje kategorije čekaju vrijedne nagrade, a o najboljima će odlučivati žiri u kojem je i Zadranin Jerislav Bobić. 

- Grozno je biti član žirija jer morate odabrati pobjednike, a istovremeno svim ekipama dati smisao i optimizam kako se vrijedi truditi. Na hackathonu sudjeluje dobna skupina koja će, ako je uspijete motivirati, ostati ovdje stvarati i raditi. Nama najviše nedostaje inovacija, a to nećemo napraviti ni mi ni vi, već oni koji će doći na hackathon. Jedna takva ekipa koja ostane ovdje je 30% više firmi u Zadru koje se bave s tim. To toliko puno vrijedi. Glavni rezultat natjecanja je da svi timove vide ima smisla razvijati i stvarati inovaciju, istaknuo je zadarski IT entuzijast sa zagrebačkom adresom.

Moderator konferencije Lovro Valčić, inače stručnjak specijaliziran za razvoj uređaja za istraživanje polarnih područja, istaknuo je detalje iz bogatog rasporeda predavanja i panel rasprava u Kazalištu lutaka. U samu temu konferencije posjetitelje će sutra u 11 sati uvesti putopisac i IT kolumnist, Zadranin Oleg Maštruko. Neka od Smart city rješenja predstavit će Zadranin s njemačkom adresom, Marin Mamić, koji već dugi niz godina gradi uspješnu karijeru u međunarodnoj kompaniji Amazon, dok će Domagoj Bebić iz IPSA RC Liaison Representative, govoriti o utjecaju novih medija na turističku komunikaciju i promociju.

Osim predavanja, program konferencije sadrži i dvije panel rasprave. Prvim panelom pod nazivom "Kako rast turističkog prometa utječe na kvalitetu života lokalnog stanovništva" moderirat će Oleg Maštruko, koji će sa svojim sugovornicima razgovarati o tome kako tehnologija pridonosi, odnosno oblikuje razvoj poslovanja u turističkoj industriji te do koje mjere kontinuirani rast turističkog prometa može biti održiv u smislu društveno odgovornog poslovanja, odgovornog trošenja resursa, zaštite starih gradskih jezgri te brige o okolišu da bi se izbjeglo zagađenje. U diskusiji će mu se pridružiti Marko Božić (Smart Water), Domagoj Bebić (Cyberturist), Petar Kozina (Društvo arhitekata Zadra), Luka Primorac (Boat Buddy) i Marko Mišulić (Rentlio). Panel "Tehnologija kao partner u razvoju lokalnog turizma" moderirat će Šime Lugović, predavač na zadarskom Sveučilištu. S panelistima će prokomentirati kako rast turističkog prometa utječe na lokalno gospodarstvo te strategiju razvoja turizma Grada Zadra. U raspravi će mu se pridružiti Nikola Žinić (Bruketa & Žinić & Grey, App Zagreb Be There), Ante Galić (Turistička zajednica Grada Zadra), Sarah-Jane Begonja (blog Chasing the Donkey), Josip Zurak (Authland) i Jerko Škorić (Divit). Sudjelovanje na konferenciji je besplatno, a još uvijek se stignete prijaviti putem linka

Voditeljica odjela za provedbu programa i projekata Agencije za razvoj Zadarske županije, Renata Marušić, podsjetila je kako je ova konferencija jedna od aktivnosti EU projekta CODE kojeg ZADRA NOVA i Grad Zadar provode s partnerima iz Bosne i Hercegovine i Crne gore. 

- Cilj projekta je uspostava bolje suradnje poduzetnika, posebice onih u domeni IT-a, u ovom prekograničnom području. Vjerujem da su svi rezultati, osobito ova konferencija, tome pridonijeli i nadam se da ćemo nastaviti ovaj projekt i susretati se na ovim konferencijama i dalje, poručila je Marušić. 

Više detalja o My Smart City konferenciji možete potražiti na web stranici kao i na društvenim mrežama