Grad Zadar na nesvjesnoj razini ima negativan, tradicionalistički i podcjenjivački odnos prema ženama, a na pojavnoj razini se pokušava prikazati kao branitelj žena. I ne shvaća da je to u konfliktu. Žene nije potrebno braniti, nego uvažavati. U Zadru je nestao urbanitet na ljudskoj razini. Urbanitet možemo promatrati na nivou izgradnje i širenja grada i Zadar je doživio tu ekspanziju urbaniteta, ali Zadar je grad bez građana koji od devedesetih godina ima kontinuitet konzervativnog pristupa. Zadar je grad izručen HDZ-ovoj viziji kao što je Rijeka izručena SDP-u koji ima kudikamo drugačiji pogled na žene i na odnos između muškaraca i žena", komentirao je za Index.hr slučaj silovanja u Zadru Marko Vučetić, profesor filozofije i saborski zastupnik.

Vučetić smatra i da je "tradicionalistički element dominantan u hrvatskom društvu i to ne na način tradicionalizma 21. stoljeća".

- Mi imamo tradicionalne obrasce 19. stoljeća, stoljeća u kojem su stvarne nacionalne države. Jer mi i ženu promatramo kao ženu koja odgovara slici hrvatskog muškarca, objašnjava Vučetić.

Osvrnuo se i na gorljivi katolicizam, koji je preplavio je Hrvatsku.

- Smatram da u politici nemamo ljude koji se izjašnjavaju kao katolici. Odnosno, ove koji to rade promatram kao svodnike katoličanstva i religioznosti koja im služi isključivo u ostvarivanju političkih ciljeva. I jedino iz takvog svodničkog oblika moguće je pristupiti ženi kao mesu koje se može istući, silovati i omalovažiti. To je nerazumijevanje religije i politike. Taj svodnički odnos mi smo ugradili u hrvatsko društvo i vrijeme je da mu se suprotstavimo. U hrvatskom poimanju religije, hrvatstvo je iznad katoličanstva, Bog služi hrvatstvu. To je kompletna patologija. A u slučajevima premlaćivanja i silovanja žena, suočavamo se s takvom paradigmom bestijalnosti koja proizlazi iz nerazumijevanja religije, čovjeka i politike, kaže Vučetić, koji ne podupire "političku patologiju" povezanu s najavljenim prosvjedom Zadarskog bloka, u kojem se kritizira Istanbulska konvencija.

U istom tekstu situaciju su komentirale sociologinja Valerija Barada te SDP-ov gradski vijećnik Jure Zubčić, koji problem vidi u HDZ-ovoj vlasti.

- Zadar s okolicom je sredina koja intenzivno njeguje patrijarhalni način života i odgoja. Naravno, na riječima ovdje nitko ne mrzi žene, ali kad vidimo reakciju roditelja i institucija koje žene stavljaju u podređeni položaj, onda možemo doći do tog zaključka. Zadar je grad u kojem je HDZ okupirao sve institucije i stvorio interesnu mrežu od policije, suda i svih drugih institucija. Ako je počinitelj zločina usko rodbinski vezan za moćnika bliskog vladajućoj partiji, tada se žrtva neće ni obratiti nikome za pomoć, jer su ravnatelji vrtića, osnovnih i srednjih škola, javnih ustanova i državnih institucija većinom ljudi koji znaju da moraju takve stvari zataškati da se nekoga tko je moćniji od njih ne takne. To je sustav pomno uzgajan u Zadru. Naravno, i djeca koja su žrtve nasilja odrastaju u društvu gdje jasno znaju tko ima nedodirljive roditelje i osjećaju da će njihovi potomci biti zaštićeni. U Zadru i okolici stvoren je potpuno nakaradan sustav vrijednosti, kaže Zubčić.