Nakon jučerašnje najave glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Zadru Duško Berović obavijestio je javnost kako su danas podnijeli žalbu Županijskom sudu u Zadru protiv rješenja suca istrage kojim je odredio mjere opreza u predmetu teškog kaznenog djela protiv spolne slobode.

Odvjetništvo je, podsjetimo, na temelju opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i utjecaja na svjedoke i žrtvu tražilo određivanje istražnog zatvora protiv petorice mlađih punoljetnika, koji su 1999. i 2000. godište, osumnjičenih za silovanje, bludne radnje, iskorištavanje djece za pornografiju, prijetnju i ozljeđivanje maloljetne djevojke iz okolice Zadra. No sudac Ivan Marković prijedlog DORH-a je odbio i tim činom šokirao hrvatsku javnost koja ne može dobiti konkretne detalje zbog tajnosti istrage. Udruge za zaštitu ženskih prava od ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića zatražile su i pokretanje stegovnog postupka protiv zadarskog suca, no ministarstvo je putem priopćenja za medije istaknulo u ovom trenutku ne može ocjenjivati zakonitost postupanja suca, utjecati na donošenje odluke, ispravljati postupanje suca ili davati mišljenja o sudskim postupcima. Najavili su kako će ipak s osobitom pozornošću pratiti daljnji tijek kaznenog postupka te da od ŽDO-a očekuju podnošenje žalbe na ovu odluku, što je danas i učinjeno.

Mogućnost na žalbu ima i obrana koja, kako doznajemo, još razmatra tu opciju te će odluku donijeti do kraja radnog dana. Podsjetimo, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i žrtvu protiv petorice mladića izdane su mjere opreze koje uključuju zabranu približavanja i komuniciranja s oštećenicom, te javljanje osumnjičenika u policijsku postaju dva puta mjesečno. Konačnu odluku donijet će izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru.