U okviru radnog posjeta Zadarskoj županiji ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije mr.sc. Marko Pavić potpisao je u Zadru deset ugovora o sufinanciranju energetske obnove zgrada vrijednih 11 milijuna kuna.

- Zadarska županija iznimno je uspješna po povlačenju novca iz europskih fondova. Dosad su potpisani ugovori vrijedni više od 2,4 milijarde kuna, od čega se na Grad Zadar odnosi 1,4 milijarde kuna. Osim sredstava koje imamo iz europske omotnice, 10,8 milijardi eura, od kojih je ova Vlada već ugovorila 76 posto, na raspolaganju imamo i 300 milijuna kuna godišnje za sufinanciranje europskih projekata, izjavio je ministar Pavić.

Dodao je kako je poreznom reformom općinama, gradovima i županijama spušteno dvije milijarde kuna za financiranje i sufinanciranje europskih projekata. U mandatu ove Vlade od tih sredstava u Zadarskoj županiji financiran je 51 projekt.

Zadarski župan Longin izrazio je zadovoljstvo odobrenim sredstvima kazavši da će s 11 milijuna kuna sufinancirati projekti vrijedni oko 23 milijuna kuna. Posebno je istaknuo da je riječ o projektima u ruralnim dijelovima županije.

- U Zadarsku županiju stižu velika sredstva i realiziraju se vrlo konkretni i veliki projekti kojima se podižu standardi i kvaliteta. A upravo to je ono što jest naša zadaća. Zahvaljujem ministru Paviću i njegovim suradnicima što su imali sluha za projekte s područja naše županije te se nadam da ćemo s ovako dobrom suradnjom nastaviti i dalje, rekao je župan Longin.

Radni posjet Zadarskoj županiji ministar je započeo sastankom s predstavnicima Otočnog sabora i predstavnika mjesnih odbora svih otoka na kojima se subvencionira prijevoz vode. Potom se sastao sa zadarskim gradonačelnikom Brankom Dukićem, s kojim je razgovarao o razvojnim projektima Grada Zadra koji se financiraju EU i nacionalnim sredstvima i s rektoricom Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican.