Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske reagirao je na puštanje na slobodu grupe maloljetnika osumnjičenih da su silovali 15-godišnjakinju s kojom žive u istom mjestu.

"Poštovani ministre Bošnjakoviću,

povodom vijesti koju su prenijeli mediji o puštanju na slobodu sedmorice mladića - optuženika za kazneno djelo višestrukog grupnog silovanja, zlostavljanja, premlaćivanja i ucjenjivanja šesnaestogodišnjakinje, tražimo od Vas da promptno utvrdite činjenice i okolnosti pod kojima je sudac istrage zadarskog Županijskog suda optuženike pustio da se brane sa slobode.

Ono što je posebno tragično, optuženi i žrtva žive u istom mjestu, no da i ne žive, vjerojatno ste svjesni koliki utjecaj puštanje na slobodu može izvršiti na sam istražni postupak, ali i na dodatno traumatiziranje i osjećaj straha kod maloljetne žrtve. Koliku traumu je počinjeno zlodjelo, u trajanju od godine dana, prouzročilo kod maloljetne djevojke, vjerojatno možete razumjeti.

U trenucima kada donošenjem odluke o brisanju kaznene odredbe spolnog odnosa bez pristanka i postrožavanja sankcija za počinitelje nasilja nad ženama šaljete poruku da ste se sa seksualnim i svakim drugim nasiljem voljni odlučnije obračunati, ovakav potez istražnog suca navodi na sumnju kako pravosudni sustav nema namjeru slijediti takve odluke.

Nažalost, očito ćete morati ponovno posjetiti Zadar, čije pravosuđe učestalo privlači pažnju svojim postupanjima i odlukama koje donose na štetu žrtava te tamo na licu mjesta utvrditi kako je do takve odluke moglo doći. Očito je da ćete morati djelovati osobno i izravno jer ovaj slučaj pobuđuje i sumnju na pogodovanje osumnjičenima.

Ovim putem Socijaldemokratski forum žena ponovno traži od Vas i od drugih nadležnih tijela punu provedbu Istanbulske konvencije koja počiva na prevenciji nasilja nad ženama, zaštiti žrtava i kaznenom progonu počinitelja, kao i da se sve navedeno provodi u praksi.

Propise, naime, nije dovoljno samo izmijeniti, odluke nije dovoljno samo donijeti. Potrebno ih je sustavno, odlučno i nepristrano provoditi. Javnost mora osjetiti njihov učinak", stoji u priopćenju.