Stravičan slučaj grupnog silovanja 15-godišnjakinje iz okolica Zadra šokirao je hrvatsku javnost i otvorio brojna pitanja, među kojima i ona o radu Županijskog suda u Zadru, konkretnije suca Ivana Markovića koji je osumnjičene mladiće pustio na slobodu. Više informacija o slučaju novinarima je danas dao glasnogovornik suda Hrvoje Visković.

- U petak su privedena petorica mlađih punoljetnika (u dobi od 18, 19 i 20 godina), zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela iz oblasti seksualnih delikata. Nakon što ih je ispitao, sudac istrage ih je pustio uz mjere opreza. Zaključio je da nema opasnosti od ponavljanja kaznenih djela, a što se tiče opasnosti od utjecaja na svjedoke i žrtvu, ona postoji. Sudac je tu istražni zatvor zamijenio mjerama opreza koje se sastoje od zabrane približavanja oštećenici, zabrane bilo kakvog komuniciranja s njom, te javljanja osumnjičenika u policijsku postaju dva puta mjesečno, izjavio je Visković dodajući kako ostala dvojica, koja su maloljetna, nisu privedena niti ispitana, već se samo spominju u kaznenoj prijavi. Postoji prijava, ali nema ništa više u smislu procesuiranja, rekao je Visković ne navodeći konkretnije informacije zbog tajnosti istrage.

Na novinarski upit je li razlog zadržavanja u istražnom zatvoru mogla biti činjenica da žrtva još nije ispitana, Visković je istaknuo kako je to stvar procjene suca. Na izravan upit je li sudac Marković pogriješio, glasnogovornik suda novinarima je rekao kako "na takav način ne možemo pričati". Dodao je da je takva negativna percepcija javnosti rezultat bombastičnih medijskih napisa.

- Bombastični napisi u novinama su u principu jednostrani i novinari ih stavljaju zbog čitatelja, odnosno što veće čitanosti, a ne zbog onoga što se stvarno dogodilo. Na takav način se često puta tenzije i nepotrebno podižu. U ovom slučaju ne mogu govoriti o detaljima, poručio je Visković.

Kada mu je spočitnuto kako višestruko silovanje nije podizanje tenzija, već prestrašna stvar, Visković je ponovio kako ne može govoriti o detaljima spisa zbog tajnosti istrage u koju su uključeni maloljetnici. "Ono što prozlazi iz kaznene prijave, to je ono što su novinari prenijeli", rekao je glasnogovornik suda.

Time javnost ostaje zakinuta za konkretne razloge koji stoje iza odluke zadarskog suda na koju će Županijsko državno odvjetništvo podnijeti žalbu.

- Ne znam je li stigla žalba, ali čim stigne, vrlo brzo će biti odlučeno zato što tu nema prava odgovora. Ne znam hoće li se žaliti i okrivljenici na mjere opreza pa bi to moglo malo prolongirati.

Na pitanje postoje li snimke silovanja, glasnogovornik zadarskog suda je rekao:

- Navodno postoje, ali u spisu ih nema.

Prema njegovim saznanjima, maloljetna djevojka obratila se službi suda za zaštitu žrtve, a bit će ispitana nakon što sud zaprimi prijedlog odvjetništva.