Županijski sud u Zagrebu ukinuo je prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Zadru kojom je Vedran Ikić osuđen na godinu i 6 mjeseci bezuvjetne kazne zatvora zbog pomaganja preminulom bjeguncu Denisu Paraću.

Razlog - pogrešno ili nepotpuno utvrđeno činjenično stanje zbog kojeg je vijeće višeg suda 1. listopada prihvatilo žalbu na presudu donesenu 19. srpnja. Novim postupkom, kojeg vodi ista sutkinja Danijela Zubčić Poljak, morat će se dodatno razjasniti okolnosti počinjenja ovog kaznenog djela protiv pravosuđa.

Podsjetimo, bivši policajac i svjetski prvak u jiu-jitsu s bogatim kriminalnim dosjeom proglašen je krivim što je u razdoblju od 13. studenog 2018. do 6. travnja 2019. godine, Paraću dao na korištenje svoj motocikl marke Yamaha kao i pripadajuću motorističku kacigu, a sve to kako bi ovaj prekrio svoj identitet, odnosno lice tijekom skrivanja od policije i bijega od patrola. U noći 5./6. travnja Parać je sjeo za taj motocikl te poginuo u prometnoj nesreći u Ulici Hrvatskog sabora.

Što je ostalo nejasno nakon prvog postupka, bit će ubrzo poznato jer je nova glavna rasprava na zadarskom sudu zakazana za 17. listopada. Ovo nije jedini postupak koji se vodi protiv Ikića. On je, podsjetimo, i jedan od osumnjičenika u velikoj aferi isisavanja 12 milijuna kuna.