Nakon što smo pred godinu dana objavili priču o četiri Zadranke koje već više od deset godina zbrinjavaju ulične mačke na hranilištima diljem Zadra, odlučili smo ih i pitati da li se situacija, barem koliko-toliko, promijenila nabolje.

- Početak ove godine djelovao je na prvu obećavajuć. Zadnjih nekoliko godina kastrirao se ogroman broj uličnih divljih mačaka na mnogobrojnim lokacijama u Zadru, pa i šire uključujući i neka mjesta na otocima, a sve zahvaljujući nekim ljudima koji su prepoznali kastraciju kao najbolje rješenje za neželjenim brojnim mačićima koji stradavaju, oboljevaju i teško pronalaze domove. Bili smo u uvjerenju kako se konačno situacija oko maca barem malo poboljšala, kažu nam Zadranke koje žele ostati anonimne.

Prošla je veljača i tu i tamo se pronašla pokoja životnja koja se sklonila sa ulice kako bi pronašla dom. No baš kada su ove četiri Zadranke međusobno komentirale kako ovu godinu je osjetno manji broj mačaka dogodila se katastrofa. 

- Travanj je donio izbacivanje i ostavljanje vlasničkih mačića na razne monstruozne načine: ostavljanje u kartonskim kutijama, zavezane u vrećice napunjene vodom, u kontejnerima... U jednom trenu bilo je preko 50 mačića u dobi od tek rođenih do 2 mjeseca starosti.

I dok je jedna od "teta čuvalica" uz posao koji je radila po 12 sati dnevno brojala po 20 mačića na privremenom smještaju kod sebe doma, mnogi su smatrali da su svoju dužnost izvršili porukama o pronađenim mačićima.

- Mnogi misle da je to naša dužnost jer se "mi time bavimo". Kako netko može očekivati da nas par sklonimo sve mace koje se pronađu da trebaju pomoć a netko na jedan dan nije u mogućnosti skloniti jednu macu dok se ne nađe neko rješenje? Kao što jedna lasta ne čini proljeće tako ni nas par ne može spasiti sve šapice, ali se trudimo koliko možemo, ističu.

Konačno, ima li promjena od prošle godine?

- Svaka godina ima svoje priče. Tužne i sretne. Neke mace koliko god se trudile ne dočekaju ni ime, a kamo li svoj dom. Empatije je malo. Neke mace nemaju ni jedan upit za udomljavanje dok neka čupava slatka dobije bezbroj upita na naše društvene mreže, zaključuju iz hranilišta te naglašavaju kako je ljudima najveći problem kod udomljavanja obaveza i ispunjenje uvjeta.