Zadarski HGSS danas je u Kneževoj palači svečanom sjednicom i prikazom kratkog filma o njihovoj povijesti obilježio svojih 40 godina postojanja. 

- U lipnju 1979. godine počela se pisati jedna od stranica naše priče. To tvrde tisuće da sada spašenih života. I što reći kada vam dođe mladić od 20 godina, stranac, kojega ste zajedno s njegovom majkom spasili prije deset godina? Onda to nije jedna od priča, nego pravi filmski scenarij, rekao je u svom govoru pročelnik zadarske stanice Šime Sorić.

Pročelnik je istaknuo kako je HGSS u ovoj godini, zaključno s današnjim datumom, imao 40 akcija, 20 manje nego prošle godine. Pohvalio se dobrom opremljenosti, no ističe kako je im je trenutno najveći problem infrastruktura. Upravo zato, u suradnji s gradom Zadrom, planiraju skorašnje preseljenje u objekt koji će odgovarati njihovim potrebama.

Slavlju 40 godina zadarskog HGSS-a pridružio se i gradonačelnik Branko Dukić, županijski pročelnik Lovro Jurišić, pročelnik HGSS-ove stanice Šibenik Mislav Čupić, ravnateljica NP Paklenica Natalija Andačić, predstavnici Stožera Civilne zaštite Grada Zadra, policije, parkova prirode, planinarskih društava i mnogi drugi.

- Gorska služba spašavanja znači sigurnost posjetitelja. U suradnji s HGSS-om radimo i na prevenciji nesreća i brzom zbrinjavanju unesrećenih. Trenutno smo i partneri u provedbi EU projekta u sklopu kojeg će se raditi edukacije čuvara prirode i vodiča pustolovnog turizma, rekla je ravnateljica NP Paklenica Natalija Andačić dodajući kako se spašeni ljudi često naknadno javljaju jer žele platiti akcije spašavanja, no potom se začude što su potpuno besplatne i volonterske.

HGSS poznat je i po svojim šaljivim dosjetkama koje objavljuju putem svojih društvenih mreža, a cilj im je upozoriti turiste o sigurnom ponašanju u prirodi.