Nova kineska veleposlanica u Republici Hrvatskoj Xu Erwen danas je u službenom posjetu Zadarskoj županiji, što je ujedno njezin prvi nastupni posjet od imenovanja. Jedan od razloga dolaska je svakako otvaranje večerašnje izložbe "Putovanje porculana Putom svile - Izložba kulture kineskog porculana" u Muzeju antičkog stakla, ali i prisustvo kineskih investitora na ovom području.

- Zadar je fascinantno mjesto ne samo zbog bogate povijesti i kulturnog naslijeđa, nego i prijateljstva ljudi i župana Longina prema kineskom narodu. Ohrabrena sam napretkom napravljenim u prošlim godinama, no tu sam kako bih produbljivala to prijateljstvo, pogotovo u području infrastrukture, lučkog i zračnog prometa, zelene energije, prometa, turizma, primarne industrije, obrazovanja, kulture, rekla je veleposlanica Xu Erwen nakon sastanka kojega je u Domu županije održala sa županom Božidarom Longinom i njegovim suradnicima.

Veleposlanica je pohvalila i najavu bratimljenja Zadarske županije s kineskom pokrajinom Hainan, koja je pionir kineskog otvaranja prema svijetu. Zadovoljna je iskustvima na dosadašnjiim projektima poput Pelješkog mosta, što je dalo ohrabrenje kineskim investitorima da ulažu i u druga područja.

- Mnogo investitora traži dodatnu priliku za ulaganje u Hrvatskoj i na zadarskom području. Zanimljiva nam je i primarna industrija, zbog konzumacije mlijeka maslinova ulja, vina, tartufa, za kojima vlada veliki interes u kineskoj srednjoj klasi, u koju ulazi oko 400 milijuna ljudi. Turizam napreduje velikim koracima, vjerujem da će to otvoriti put suradnji ne samo u turističkom sektoru, već i u infrastrukturi općenito, rekla je veleposlanica.

Župan Longin podsjetio je kako je Zadar uz Veneciju jedina luka na Mediteranu u projektu Pomorskom putu svile, te uspostavu suradnje s regijom Hainan nakon prošlogodišnjeg sudjelovanja na BOAO forumu. To je jedna od najmanjih kineskih regija po broju stanovnika (samo ih je osam milijuna), ali i najrazvijenijih.

- Danas preko 200 milijuna kineskih turista putuje izvan Kine. Ako želimo biti turistička destinacija, moramo dio tih turista uzeti sebi. To su turisti koje ne zanimaju more i sunce, dolaze nam u najbolje vrijeme, a veleposlanica nam je objasnila na koji način možemo unaprijediti svoju ponudu za njih. Veliku šansu imamo u našoj luci Gaženica, proglašenoj za najbolju kruzersku luku svijeta, koja će kao lokomotiva vući dalje i povući za sobom Zračnu luku, koju ćemo danas također posjetiti. Želimo postati jedan hub ovog dijela Kine, rekao je Longin, ističući kako veliki prostor za suradnju vidi u zdravstvenom turizmu i poznatim kineskim rehabilitacijskim centrima, koji bi u Zadar mogli privući bogate starije turiste sa sjevera Europe.

Nakon sastanka u županiji veleposlanica je sa županom krenula u obilazak Luke Gaženica i Zračne luke Zadar.