Frane Brajković, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Poluotok, kojeg će prema najavi iz Gradske uprave raspustiti gradonačelnik Branko Dukić nakon što su zatvorene prostorije zbog higijenskih razloga, oglasio se na svom FB profilu. Predsjednik Vijeća tvrdi da on nije jedini koji ima ključ od MO Poluotok već ga posjeduje pola organizacije Gradskog odbora HDZ-a. Brajković je ovog ljeta bio poslovno odsutan pa kako kaže nije ni mogao kontrolirat situaciju. Pronađen pas, tvrdi predsjednik MO Poluotok, pripada jednom od podkorisnika prostora MO.

- Treba naglasiti kako brave na prostorijama MO Poluotok nisu mjenjane više od deset godina, a samo oni koji izrazito žele biti naivni mogu povjerovati u priču da postoji samo jedan ključ. Javna je tajna da ključeve ima "pola" gradske organizacije HDZ-a, a time su se nerijetko i sami javno hvalili. Tri sam puta odlazio u Ured za upravljanje gradskom imovinom s namjerom da tražim promjenu brava i obnavljanje istrošenog namještaja i baš nikad tamo nisam pronašao gospođu koja je zadužena za te poslove i za to prima plaću. Uz navedene, u posjedu ključeva su i neki od članova udruga pod korisnika što jasno ukazuje da isključivu krivnju u nama može vidjeti samo onaj koji to baš "jako želi".

Što se tiče priče o psima, radilo se o psu člana jednog od podkorisnika prostorija MO koji je prostorije koristio povremeno u razdoblju nekoliko posljednjih tjedana, a to se (slučajno ili ne) događalo u razdoblju od zadnjih par tjedana, kad sam zbog složenih problema osobne prirode bio spriječen baviti se poslovima MO-a i nisam dolazio u prostorije.

Na temu "nezamislivih higijenskih uvjeta", tvrdim da se radi o namjernom iskrivljivanju činjenica, obmanjivanju javnosti i instrumentaliziranom korištenju Ureda za upravljanje Gradskom imovinom u političke svrhe.

Prostorije MO Poluotok od svog osnutka su dom raznim udrugama, inicijativama i općenito svima koji s društveno korisnim ciljevima iskažu potrebu za korištenjem prostorija. Prevedeno, nezavisna scena je u prostorijama MO Poluotok prisutna još od kraja 70ih godina, a posebno od polovice 90-ih na dalje. Nije to nikakva novost niti je ovaj saziv MO Poluotok prvi dopustio takvu praksu.

U nepunih godinu dana možemo reći da smo uspjeli oživjeti prostorije otvorivši vrata svima, bez obzira na političke, ideološke i druge predznake. Uz predavanja stručnjaka iz najrazličitijih sfera javnog života, bili smo domaćini festivalima i predstavama, umjetnicima, multimedijalnim tehničarima, gejmerima i game developerima, ekološkim aktivistima, aktivistima za slobode medijskih djelatnika, ali i "čuvarima istine" o povijesti Zadra i okolnih krajeva.

Uz organizirana predavanja, prostorije smo stavili na raspolaganje i radnim skupinama građana, ali i sportsko-rekreacijskim udrugama, te smo ponosni što možemo reći da su u prostorijama MO Poluotok tokom protekle godine postavljeni temelji raznih sportskih natjecanja kojima je cilj obnova i očuvanje gradskih sportskih igrališta. Budući da su nas prostorije dočekale s istrošenim inventarom, u sljedećem razdoblju smo planirali i "generalnu" obnovu dotrajalog namještaja u skladu s potrebama budućih korisnika prostorija.

Javnost treba podsjetiti da smo, usprkos "političkom neiskustvu" i "neradu" za koji nas vladajući prozivaju, u ovih godinu dana napravili više nego naši prethodnici u osam godina, što i nije neki problem budući da su se u dva mandata sastali svega dva puta. Istine radi, u nepunih godinu dana, do sad sam zabilježio čak 86 sastanaka koje sam vodio kao predstavnik MO Poluotok s ljudima iz najrazličitijih područja djelovanja i života našeg grada, a barem još tri puta toliko usputnih razgovora s građanima je vođeno na ulici, svakodnevno. Kroz te smo razgovore studiozno kompletirali liste prioriteta među silnim problemima s kojima se stanovnici poluotoka svakodnevno susreću te postavili temelje budućih programskih točaka po kojima bi ovaj saziv Mjesnog Odbora Poluotok trebao djelovati i sljedećih godina.

Što se tiče sazivanja sjednice - kroz manje od mjesec dana očekujemo povratak našeg izabranog vjećnika Dobrovića, koji je posljednjih deset mjeseci radio na prekooceanskim kruzerima te smo dogovorili da ćemo po njegovom povratku u Zadar sazvati sjednicu na kojoj će program biti i prihvaćen. Do tada će svi izabrani predstavnici MO Poluotok, ali i građani, dobiti priliku sugerirati svoje prijedloge za uvrštavanje programskih točaka na izglasavanje. Svaki konstruktivan prijedlog će biti prihvaćen, neovisno o tome iz koje političke opcije će biti predložen - kao i do sad.

Podsjećamo da je naša lista sastavljena od mladih, mahom nestranačkih ljudi, koji su u ovu maratonsku borbu protiv planiranog provođenja iseljavanja stanovništva s Poluotoka ušli s iskrenim namjerama, bez ranijeg iskustva u političkom djelovanju. Logično je stoga da smo ovu prvu godinu iskoristili za upoznavanje s problematikom i definiranjem strategije djelovanja, a zadnji koji nas imaju pravo prozivati za nerad su upravo oni koji su ovih dana najglasniji na tu temu.

Zanimljivo bi bilo vidjeti koliko je MO-a u Gradu Zadru uopće do sad izglasalo program, a pogotovo će interesantno biti vidjeti koliko će točaka tih programa na kraju mandata biti ostvareno. Čudno je stoga, da ne kažem licemjerno, da nas za "nerad" prozivaju oni koji za nerad godinama primaju novce poreznih obveznika.

Nitko, ali baš nitko od onih koji rade na rušenju MO Poluotok ne može reći da se tim poslom želi baviti zato što ima plan, ideju i želju volonterski raditi za javno dobro. Svi su oni svoj patriotizam dobro naplaćivali i do sad. Stavljanje svojih imena na liste za MO-e su kapitalizirali mjestima u razno raznim odborima po gradskim i županijskim tvrtkama u kojima su vrlo dobro plaćeni za ništa ili su kroz druge beneficije (čitaj: jeftine ili besplatne poslovne prostore) naplatili svoj obraz i ugled. Ne čudi stoga razina napora koje ulažu u rušenje neovisnih, mladih ljudi, takvi su im najveći trn u oku. Ipak, zabrinjava spremnost da u dnevno političke svrhe instrumentaliziraju Ured za upravljanje gradskom imovinom. Do objave u medijima me nitko nije kontaktirao, sve je pripremljeno i odrađeno u tišini, kako spletkaroši bez časnih namjera to i inače rade.

Prilažem fotografije današnjeg stanja pa prosudite jesu li uvjeti u MO Poluotok "nehigijenski" i postoji li opravdana osnova za raspuštanjem ovog MO-a ili bi ovakav dokument bio primjereniji na vratima nekog od gradskih ureda u kojem već godinama kolo vode miševi, da ne kažem štakori.

Istine radi, podsjetimo da spomenuti Ured za Upravljanje gradskom imovinom godinama gleda kroz prste onima koji za korištenje gradskih prostora duguju preko 20 miljuna kuna, zatvaraju oči kad je u pitanju probijanje produženog radnog vremena povlaštenih vlasnika klubova i kafića, zatvaraju oči pred dodjeljivanjem gradskih prostora po isključivom kriteriju "tko ponudi više", na taj način od Poluotoka stvaraju grad duhova u kojem zimi barem 29 gradskih prostora zjapi zatvoreno.

Sve to i još mnogo više im je prihvatljivo, ali nije im prihvatljivo da MO Poluotok, za kojeg im građani s razlogom nisu dali povjerenje na legitimnim izborima, preživi ove 4 godine mandata. Upravo zato izražavamo osnovanu sumnju u zloporabu ovlasti gradskih institucija i djelatnika s ciljem ostvarivanja nezaslužene političke koristi.