U zadarskim školama, s iznimkom Klasične gimnazije Ivana Pavla II., jutros nema nastave. Ravnatelji i djelatnici škola već jučer su o tome izvijestili učenike pa ih je većina jutros ostala u svojim domovima. Dio srednjoškolaca koji je došao na nastavu već je napustio škole, a u osnovnim školama zaprimljena su djeca koju jutros nema tko čuvati.

- Učenici su u učionicama, pod nadzorom naših djelatnika te će se za njih organizirati odgovarajuće aktivnosti. Oko 90 posto nastavnika je u štrajku, potvrdio nam je Markica Perić, ravnatelj OŠ Stanovi.

Naputka ministrice Blaženke Divjak da škole tijekom jučerašnjeg dana na svojim stranicama objave upute roditeljima malo se tko pridržavao. Na nekim stranicama objavljena je samo obavijest o štrajku, većina ih sinoć nije bila dostupna zbog pada sustava, a jedna od rijetkih iznimki je Strukovna škola Vice Vlatkovića, na čijim je stranicama ravnatelj Tihomir Tomčić objavio detaljne upute.

- Škola će biti otvorena za prijem svih učenika tijekom štrajka. Ravnatelj Škole Tihomir Tomčić bit će osoba za kontakt odnosno bit će zadužen za pružanje svih relevantnih informacija tijekom štrajka. S obzirom da se do sada samo dvoje nastavnika izjasnilo da će raditi tijekom štrajka, sigurno je da će sutra nastavu imati sljedeći razredi: 1.p razred 8.00 sati Cestovna vozila, 2.b razred 8.00 sati Tehnički materijali. Dragi roditelji, najvažnije je da zajednički poduzmemo korake i donesemo odluke koje će osigurati potpunu sigurnost vaše djece tijekom štrajka, navodi se u priopćenju.

Sindikalni povjerenik Jere Bilan jutros nije imao točnu informaciju o broju djelatnika u štrajku, ali je on po viđenom odazivu potpuno uspio.

- U 8 sati održani su skupovi zaposlenika na kojima su se analizirali učinci štrajka. Zaposlenici su nezadovoljni svojim statusom, imamo podršku javnosti i roditelja, koji jutros nisu ni upućivali svoju djecu na nastavu, rekao nam je Bilan.
Kako smo naveli, jedina škola u kojoj se nastava odvija po redovnom rasporedu je Klasična gimnazija Ivana Pavla II.

- Nama su djeca na prvom mjestu, profesori su došli na posao, učenici su u klupama i nastava se održava po uobičajenom rasporedu, kaže Ante Sorić, ravnatelj Klasične gimnazije Ivana Pavla II.