Predstavljanje knjige Tončija Matulića "POBAČAJ - drama savjesti", najavljeno za srijedu u 18:30 sati na Sveučilištu u Zadru, izazvalo je reakciju i od strane lokalnog SDP-a. Njihov Forum žena poslao je priopćenje naziva "Muka po Sveučilištu" kojeg objavljujemo u cijelosti: 

- Forum žena SDP Zadar pridružuje se zahtjevu građana i građanki, članova i članica zadarske sveučilišne zajednice te Platforme za reproduktivna prava, za otkazivanje predstavljanja knjige katoličkog teologa na Sveučilištu. Knjiga koja je objavljena prije 22 godine i tada prošla gotovo neopaženo, danas se predstavlja u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru u organizaciji Teološko katehetskog odjela i Zadarske nadbiskupije.

Predstavljanje ovakve knjige dio je smišljene i opasne kampanje udruženih klerikalnih i ultrakonzervativnih grupacija koje agresivno zagovaraju ukidanje prava žena na slobodu izbora i odlučivanja, negirajući civilizacijske dosege u području ljudskih prava. Ovakvi događaji dobro su nam poznati kroz povijest i znamo kamo je to odvelo tisuće žena.

Ako je ovakvom događanju mjesto u akademskoj zajednici, možemo li uskoro očekivati predavanje o Zemlji kao ravnoj ploči na Odjelu za geografiju?

Hoće li neko buduće predstavljanje knjige ići u smjeru promoviranja zabrane studiranja i rada žena na Sveučilištu?

Ili je sve ovo samo pluralizam mišljenja kako kaže rektor Vican?

Forum žena SDP Zadar poziva rektora Vican da u radu Sveučilišta poštuje Ustav RH i otkaže gostoprimstvo osobi koja javno diskriminira žene pozivajući se na Kanonsko pravo.

Forum žena SDP-a Zadar