ZADAR- Četvrte po redu izmjene Prostornog plana (PP) Grada Zadra koje je prvi put radio tim Block projekta predvođen arhitektom Željkom Predovanom, bit će na ponovljenoj javnoj raspravi.

Odjel za graditeljstvo i prostorno uređenje objavio je kako će PP Grada Zadra biti od 14. do 21. listopada na javnom uvidu dok će se javna rasprava održati 16. listopada u 10 sati.

Plan je na ponovnoj javnoj raspravi zbog broja od preko 100 primjedbi od kojih neke zadiru u imovinsko-pravne odnose. Prihvaćene su primjedbe građana koji ne žele da neke prometnice idu preko njihova terena. Urbanisti su korigirali trasu spornih prometnica čije je ucrtavanje i svrstavanje u određene kategorije bilo jedan od važnijih izmjena Prostornog plana.

Kao i uređenje lučica na „gradskim otocima". Na Silbi neće biti planirane marine, potvrđeno je predloženim izmjenama PP. Na Istu se mještani nisu složili da njihove dvije uvale budu dio Županijske lučke uprave. Resorni pročelnik Darko Kasap i ravnatelj Županijske lučke uprave Davor Škibola izašli su prošlog tjedna pred mještane Ista kako bi im objasnili predložene izmjene - umjesto sportske lučice za koju sutra bilo tko može dobiti koncesiju, postat će luka za javni promet s komunalnim vezom. Koliko će plaćati taj vez, bilo je najvažnije pitanje s Ista na koje su nadležni objasnili da preko Županijske lučke uprave mogu lakše doći do ulaganja u lučku infrastrukturu. Mjesni odbor Ista i mještani nakon informacija koje su im donijeli iz Grada Zadra, više nemaju razloga za protivljenje predloženoj izmjeni statusa otočkih pristaništa.

- Sami mještani dali su praktičan prijedlog da se pomakne polje sidrišta za brodove kako bi se nesmetano uplovljavalo i isplovljavalo iz uvale Kosirača, doznajemo od pročelnika Kasapa.

Odlazak nadležnih na teren pokazao se opravdanim. Pojašnjenje izmjena nadležnosti nad lokalnim lučicama na licu mjesta, na prvoj javnoj raspravi tražili su iz MO Mali Iž.

Koje i čije su primjedbe uvažene, vidjet će se po novom izlaganju Prostornog plana Grada Zadra.