Ranije nego prošlih godina Tržnica Zadar raspisala je natječaj za davanje u zakup montažnih drvenih kućica za obavljanje ugostiteljske i trgovačke djelatnosti u sklopu manifestacije „Advent u Zadru".

Iz uvjeta natječaja vidljivo je kako će ove godine zadarski "Advent" početi ranije, dva dana prije Dana grada, a iako su brojni građani zamjerali rani datum završetka manifestacije, on će ostati isti. Tako će "Advent u Zadru" trajati od 22. studenog do 2. siječnja 2020. godine.

Jednak ostaje i broj adventskih kućica, njih ukupno 25, ali mijenja se početna cijena zakupnine. Lani se licitacija za velike i male kućice kretala se od 12 tisuća kuna nadalje, a ove će godine ugostitelji i trgovci za poslovanje na "Adventu" morati priložiti ponude od minimalno 20 tisuća kuna.

Na Trgu pet bunara, koji se pokazao kao atraktivna lokacija, nalazit će se 13 umjesto prošlogodišnjih 10 kućica. Najskuplja je ponovno ona s najvećom terasom uz Kapetanovu kulu. Minimalni iznos zakupnine za tu veliku kućicu iznosi 26 tisuća kuna, a lani je za nju postignuta cijena od 38 tisuća kuna. Početne cijene ostalih 12 kućica na Trgu pet bunara iznose 20, 22 i 24 tisuće kuna, ovisno o dimenzijama drvenog objekta i površini terase. Na Trgu Petra Zoranića bit će smješteno ukupno 12 malih kućica. Za njih 11 početna cijena zakupnine iznosi 20 tisuća kuna, dok je za kućicu uz pozornicu, zbog većeg prostora za vanjske stolove, licitacija postavljena na početnih 22 tisuće kuna. Bitno je naglasiti kako su u ove cijene uključene režije, transport i montaža objekta.

Gradska tvrtka Tržnica je u tekstu natječaja istaknula kako su svi korisnici obvezni pridržavati se radnog vremena - od 10 do 23 sata od nedjelje do četvrtka te od 10 do 23,59 sati petkom, subotom i danom koji prethodi blagdanu. Glavni kriterij za odabir je najveći ponuđeni iznos zakupnine, uz koju se prilaže i jamčevina od 5 tisuća kuna. Dosadašnji rekord na licitacijama za kućice iznosi 42 tisuće kuna, a kakav će ove godine biti interes ugostitelja bit će poznato 18. listopada.