Služba za unutarnju kontrolu MUP-a i Ravnateljstvo policije završili su izvanredni nadzor u PU zadarskoj vezan za prijave poljskog državljanina koji je policajce optužio za nasilje i nemar.

Podsjetimo, 40-godišnji turist tvrdio je su ga 13. kolovoza na Pagu napali policijski službenici nakon što je prijavio navodnu prijevaru jednog vulkanizera. Prema njegovim riječima, policajci su ga optužili da je pokušao pobjeći bez da plati račun, te ga odveli u zabačenu ulicu gdje su ga fizički napali.

- Kasnije sam pokušao prijaviti ovaj incident u središnjoj policijskoj postaji u Zadru, međutim tamošnji policajci su trivijalizirali problem i odbili podnijeti izvještaj. Kad sam pitao je li normalno da vas policajac udara u glavu, zadarski policajac je odgovorio "ako ste odbili platiti, što je drugo mogao napraviti?", naveo je poljski državljanin.

Njegov je slučaj postao nacionalna vijest nakon što je osnovao Facebook stranicu "Stop Croatian Police Attacks on Tourists".  

- Ispitani su navodi koje je poljski državljanin iznio u službenim prostorijama Policijske postaje Hvar, ali i objavio na društvenoj mreži, a vezano uz postupanje policijskih službenika na Pagu i u Zadru. Provedenim detaljnim provjerama nije bilo moguće potvrditi njegove navode o verbalnom i fizičkom napadu od strane policijskih službenika Policijske postaje Pag, kao niti o neprimjerenoj komunikaciji i nezaprimanju njegove pritužbe od strane policijskih službenika Policijske uprave zadarske. Naime, u navedenom slučaju utvrđene su posve oprečne izjave policijskih službenika i građana, s jedne strane, te navedenog poljskog državljanina s druge strane, a nepristrani svjedoci i drugi dokazi ne postoje, izvijestili su nas iz MUP-a navodeći kako je o svemu utvrđenom obaviješten i podnositelj pritužbe. U međuvremenu njegova je stranica izbrisana s društvenih mreža.