Cijela svita ministara, predvođena predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, stigla je danas u Zadar kako bi prisustvovala svečanoj akademiji za Dan obrane grada Zadra.

- Zadovoljstvo mi je da smo danas u Zadru, jednom od gradova heroja Domovinskog rata. Simbolika ovog mjesta na kojem smo danas je izrazito važna jer je tu zaustavljen napad velikosrpskog agresora. Grad Zadar imao je stratešku ulogu u Domovinskom ratu. Već i sam pogled s Dračevca nam govori o tome koliko je uzak bio teritorij Hrvatske koji je bio slobodan. Upravo zahvaljujući herojskoj obrani Zadra i svih vas koji ste ga branili, osigurana je sloboda Hrvatske, istaknuo je premijer Plenković dodajući kako su prava hrvatskih branitelja u fokusu njegove Vlade.

A na svečanoj akademiji na Dračevcu bilo je pola te Vlade, odnosno čak sedam ministara - Davor Božinović, Gordan Grlić Radman, Marko Pavić, Ivan Malenica, Oleg Butković, Josip Aladrović i Vesna Bedeković, kao i njihovi suradnici. Posebno su pozdravljeni i gradonačelnik Zadra Branko Dukić i župan Božidar Longin kao i gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić. Svečanu akademiju nisu propustili ni branitelji iz Imotskog, Vukovara, Sinja, Splita i Međimurja, kao niti brojne osobe iz javnog i političkog života, među kojima i bivši zadarski gradonačelnik te predsjednik ŽO HDZ-a Božidar Kalmeta.

Počasno mjesto među okupljenima i njihovim govorima na pozornici držao je legendarni general Ante Gotovina. Na novinarski upit koliko je snažna njegova emocija danas, Gotovina je znakovito poručio:

- Dobro je imati emociju, ali moramo biti razumni. Imati emocionalnu inteligenciju i biti socijalno osjetljivi - o tome trebamo misliti svaki dan. Trebamo graditi jedno društvo koje prihvaća onog drugog i brinuti se o našem gospodarstvu jer samo bogata zemlja može biti socijalno pravedna u stvarnosti. Tome trebamo težiti. 

Teške i pobjedonosne dane za Zadar i Hrvatsku posebno su iz svog iskustva okupljenima prenijeli časnik Vitomir Burčul i brigadir Danijel Kotlar kojem je pripala uloga izaslanika predsjednice. Oni su prepričali tijek borbe kao i napore hrvatskih branitelja kojih i danas vežu velika prijateljstva.

- Branitelji su tada pokazali da vjera i domoljublje nadjačava sve, čak i višestruko opremljenijeg neprijatelja. Nikad ne smijemo zaboraviti ono što se tada postiglo, istaknula je saborska zastupnica Grozdana Perić kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora. 

Gradonačelnik Branko Dukić naglasio je kako je grad živio i u to vrijeme najjačih neprijateljskih napada.

- S našim braniteljima na ovoj liniji živjeli su i svi građani, svakodnevno obavljali svoje obaveze, liječili ranjene i bolesne, dostavljali hranu i vodu, zbrinjavali prognane, slagali kamenja na stara mjesta i čuvali svoj grad.Zadar je u to vrijeme bio neizostavni čimbenik hrvatskog zajedništva. Zadar je to i danas! Hrvatska je punopravna članica obitelji europskih država i NATO-a, uskoro i predsjedateljica Europskom unijom, a Zadar moderan grad koji raste i razvija se. U njemu i dalje živi onaj duh koji nas je održao u vrijeme najgorih ratnih stradanja, da uvijek iznova gradimo i dižemo se, stvaramo i pomažemo si. To je nasljeđe i uzor novim naraštajima koji u našem gradu odrastaju, poručio je gradonačelnik Zadra na središnjoj svečanosti za Dan obrane grada.