Bivši premijer i aktualni kandidat za predsjednika Zoran Milanović iskoristio je subotnje jutro kako bi se sastao sa simpatizerima u Zadru. Na Narodnom trgu popio je kavu s lokalnim SDP-ovcima, a njihovoj glasnogovornici Mili Butić za rođendan je darovao buket.

- Koristim ovu priliku da Zadranima čestitam Dan obrane grada Zadra. Nije šala, to je vrlo ozbiljna i teška stvar. Uvijek se treba prisjetiti koliko je mala i tanka crta između slobode i ropstva, života i smrti. Vječno hvala svima onima kojima su aktivno branili ovo područje, a bilo ih je malo, istaknuo je Milanović. 

Bivši premijer u Zadru je na novinarski upit komentirao čestu političku kritiku predstavnika lokalne HDZ-ove vlasti kako su upravo za vrijeme njegove Vlade svi projekti u Zadru stali.

- Ne znam koji su dokazi za to. Neki žive od rada, a neki od nedostatka dokaza. Autocesta je, primjerice, došla za vrijeme hrvatske vlasti koja je bila SDP-ova. Drago mi je što Zadru ide dobro i išlo mu je dobro zadnjih 20 godina, ali Hrvatska je i izvan Zadra, u Slavoniji i krajevima iz kojih se ljudi ne samo iseljavaju, nego nemaju od čega živjeti. Nek odu gospoda malo u Šokadiju vidjeti kako se tamo preživljava, poručio je Milanović.

Istaknuo je kako on, za razliku od ostalih kandidata za predsjedničko mjesto, neće obećavati stvari koje ne može ispuniti.

- Imate sad predsjednicu koja je obećala svašta. Želite da vam obećam plaću od 7.500 švicarskih franaka?! Prve dvije mjere na prijedlog Vlade koje je Sabor donio 2012. godine bile su ukidanje privatnih ovrhovoditelja. Najviše se tome protivila tadašnja ministrica pravosuđa Ana Lovrin koja je iz saborskih klupa vrištala da će nas izbaciti valjda iz EU u koju tada još nismo bili ušli. Zaštita je to malog čovjeka. Drugo su povlaštene mirovine, koje su ukinute za sva buduća vremena, kao i za tadašnji saziv Sabora. Međutim, to je tri godine kasnije poništio Ustavni sud tako da oni koji su stekli to pravo imaju ga, a među njima je, pogađate, cijeli sastav tog suda. No imam radosnu vijest. Prema zadnjim informacijama, saborski zastupnici ostaju bez tih mirovina, tako da će se uskoro Hrvatska riješiti tog tereta. To su ta jednostavna obećanja koja možeš ispuniti. Ne obećavati da ćeš se preseliti u Visoku pa onda muljaš od prvog dana. Ja ću preseliti tamo gdje me stave. Ako treba, može ovdje i u Zadar, zašto ne?, naglasio je Milanović koji je posljednji put Zadar posjetio u travnju.

Situaciju u lokalnom SDP-u nije htio komentirati jer, kako je istaknuo, više nije predsjednik te stranke pa to ne bi bilo u redu.

- Podržava me mnoštvo stranaka, SDP prvi i na tome im hvala. To će biti važno, ali ne i dovoljno. Ovo su prvi izbori na kojima nisam papirnati favorit. Zato će sve skupa biti slađe, i obećajem - bit će zabavno, poručio je Milanović u Zadru.