U petak poslijepodne Županijski centar 112 zaprimio je više poziva iz Bibinja zbog intenzivnog neugodnog mirisa kemikalija koji je stizao iz Gaženice. Ovo nije prvi put da se u mjestu pokraj Zadra osjeti takav nesnosan miris, ali nikad to dosad nije bilo u krugu od nekoliko kilometara.

- Trajalo je satima. U mjestu imamo astmatičara i ljudi s raznim zdravstvenim problemima, neki su imali glavobolje uslijed intenzivnog mirisa. Zvali smo hitne službe, inspekcije... Intervenirali su vatrogasci, ali netko nas treba štititi i od trovanja, a ne samo od potencijalne eksplozije. Zar nam nitko od inspekcija ne može objektivno reći je li miris bio opasan za zdravlje?!, ističe jedan mještanin Bibinja.

U Županijskom vatrogasno-operativnom centru potvrdili su nam intervenciju ističući kako je riječ o obaveznoj kontroli prilikom pretakanja goriva ili neke druge tekućine. Nisu imali konkretnu informaciju o kojoj je vrsti jučer bila riječ. O slučaju su se oglasili i iz Nezavisne liste Bibinje isprid svih:

- Što je jučer popodne gušilo stanovnike Bibinja? Hitne službe bile su zatrpane pozivima o intenzivnom mirisu koji se širio Bibinjama. Kako smo saznali od službenika Županijskog centra 112, radilo se o prekrcaju tereta broda u terminale. Saznajemo da se radi o terminalu Kepola, ali ne i radi li se o plinu ili o kakvoj kemikaliji. Službe zaštite nisu izdale službeno priopćenje o mogućem incidentu koji je uznemirio stanovnike Bibinja.

Od Državnog inspektorata i Kepola zatražili smo očitovanje o incidentu te ćemo ga objaviti čim pristigne.