Županijski vijećnik Akcije mladih Marko Pupić Bakrač za govornicom Županijske skupštine iznio je danas sumnje u postupak donošenja oslobađajuće presude za bivšeg HDZ-ovog ministra mora i zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmetu i bivšeg državnog tajnika Zdravka Livakovića kao i teške optužbe na rad Županijskog suda u Zagrebu. 

- Tvrtka Fimi media je osnovana isključivo za izvlačenje javnog novca, a u cestogradnji su otuđene milijarde. Sapunar je svjedočio kako je pronevjereni novac nosio Livakoviću na ruke. Usprkos svemu tome sud je Kalmetu i Livakovića oslobodio. Župane, Vi ste izjavili kako je presuda u skladu s vašim očekivanjima te da ste vjerovali u ovakav ishod. Kako ste očekivali neočekivano i vjerovali u nevjerojatno, da li ste osobno imali informacije o malverzacijama van sudnice, budući da je de facto korumpirani sud oslobodio dva teška kriminalca?

Župan Božidar Longin odgovorio je kako sudske presude ne komentira, ali je pak istaknuo kako stoji iza svojih ranijih izjava. 

Podsjetimo, nakon dvije godine suđenja nepravomoćnom presudom zagrebački je sud 19. rujna Kalmetu oslobodio optužbe da je, prema tvrdnjama iz Uskokove optužnice, organizirao skupinu za izvlačenje novca. Oslobođen je i drugooptuženi Livaković, dok su treći, četvrti i petooptuženi Milivoj Mikulić, Stjepko Boban i Damir Kezele proglašeni krivima.