Zadar 6. listopada slavi Dan obrane Grada - uz glavnu svečanost na Dračevcu, koja će se održati u subotu 5. listopada i ove godine priređeno je nekoliko prigodnih događaja, od kojih je nekoliko na programu već danas. Od 16.30 sati u Kneževoj palači održava se tribina „U ratu branitelji, u miru liječnici", slijede pjesničko-klapska večer „Tebi Grade moj" i misao u crkvi sv. Šime u 18 sati, a u 19 sati kreće tradicionalna hodnja u čast poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu od crkve svetog Šime do Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu (uvala Jazine).

- Najžešće borbe za obranu Zadra bile su 4., 5. i 6. listopada 1991. godine, kada je pokušan prodor preko Dračevca. Jedan pripadnik 4. GBR Željko Vujić uspio je onesposobiti jedan od tri tenka koja su krenula tim putem, drugi onesposobiti, pa su se napadači povukli. Značajne su bitke dobivene i nešto ranije, 18. rujna kada je odbijen tenkovski prodor u Sukošan, borilo se i u Kruševu... Pokušali su nas presjeći, ali mi smo znali da moramo biti tu ili nas neće biti, iako smo bili slabo naoružani, prisjetio se dragovoljac i invalid Domovinskog rata Vitomir Burčul gostujući na Radiju 057.

Burčul posljednjih 15-ak godina obavlja različite sportske dužnosti, trenutačno je predsjednik Športske zajednice Zadarske županije, a ovog puta koordinira kros nazvan "Linijom obrane grada". Radi se o utrci koja kreće u nedjelju u 9.30 s Bokanjca i prati liniju nekadašnje obrane Zadra sve do Dračevca.

- Prošlih godina organizirane su hodnje za branitelje i njihove obitelji ali kako ta populacija stari i sve teže podnosi put dug 7,5 kilometara na inicijativu Enrika Jurića iz 7. domobranske pukovnije odlučili smo organizirati kros u koji će biti uključene mlađe generacije. Okupljanje je u 9 sati na Trgu sv. Šimuna i Tadije na Bokanjcu, start u 9.30. Oprema svih sudionika bit će autobusom dopremljena u Dračevac, gdje trkače očekuje i domjenak, a pozvani su svi građani, kaže Burčul.
Središnji događaji su u subotu, kada će se poginulima odati počast na gradskom groblju, pred spomenikom imotskim vitezovima u Zadru, kod Spomen obilježja na Ploči i Dračevcu. U 13 sati predviđena je Svečana akademija na mjestu s kojeg se agresor povukao. Za sve zainteresirane građane organiziran je prijevoz autobusom s Autobusnog kolodvora.

- Htio bih zahvaliti svim obiteljima poginulih branitelja, ljudima koji su dali svoje živote za slobodnu i suverenu Hrvatsku i Zadar. Sjetimo se kako ljudski život nije puno vrijedio kada su granate padale, danas je to lijepa turistička destinacija. Bit će još ljepši ako mi damo sve od sebe da ga uredimo, rekao je Burčul.