Koordinatorice i volonterke akcije "72 sata bez kompromisa" pod geslom "Zakači se za volontiranje" ispred Gradskog sata predstavile su ovaj projekt u kojem sudjeluju tisuće mladih na razini cijele Hrvatske.

- Radi se o volonterskom projektu koji je u Zadru, gdje se održava četvrtu godinu zaredom, jako dobro odjeknuo. Ove godine očekujemo više volontera kojih je prošle godine bilo 160, a u planu nam je preko dvadeset akcija na području Zadarske županije (Zadar, Preko, Sv. Filip i Jakov). Stupamo u kontakt sa raznim udrugama i institucijama s kojima se dogovoramo gdje najviše treba volonterski "uskočiti". Na taj način osim što pomažemo drugima, pomažemo i lokalnoj zajednici, objasnile su nam organizatorice i koordinacije projekta Marijana Čiklić i Ana Albin.

Ova je akcija nazvana "Bez kompromisa" jer joj je jedan od ciljeva potaknuti mlade da ne kalkuliraju i da bezuvjetno pomažu. Naime, oni do dana prije same akcije, odnosno 17. listopada neće znati za koju će akciju raditi. Cijeli će projekt trajati tri dana, odnosno od 17. do 20. listopada.

- Ostali su ciljevi animiranje mladih i promicanje solidarnosti, zajedništva i kreativnosti kroz cijelu godinu. Puno mladih, a pogotovo studenata nije informirano o tom osjećaju kojeg dobijete nakon volontiranja, rekla je volonterka Josipa Romić.

Doznajemo kako će se pomagati dječjim vrtićima, Domu za odgoj djece i mladeži, zadarskom azilu za životinje, staračkim domovima, Udruzi za Downov sindrom i Udruzi za autizam, a humanitarne akcije upotpuniti će se i ekološkim akcijama u vidu čišćenja plaža i uređanja prostorija Posudionice medicinskih pomagala i Posudionice odjeće. U Gradskoj knjižnici Zadar 15. listopada organizira se i predvolonterska akcija koja će biti svojevrsni uvod u ovaj volonterski maraton.

Svi zainteresirani mladi mogu se prijaviti za sudjelovanje njihovoj službenoj internetskoj stranici ispunjavanjem prijavnice. U pet godina odvijanja volonterskog projekta "72 sata bez kompromisa" na razini Hrvatske sudjelovalo je oko 5500 mladih u više od 750 akcija, surađujući s brojnim udrugama civilnog društva, socijalnim ustanovama te školskim institucijama.