Zadarsko sveučilište kupuje novo službeno auto u vrijednosti od 246 tisuća kuna, bez PDV-a, a istog dana su dana objavili natječaj za uslugu istraživanje i obradu podataka za izradu standarda zanimanja - procijenjene vrijednosti 262 tisuće kune. Doznajemo to iz javne nabave na osnovu koje smo na adresu sveučilišne uprave poslali novinarski upit.

Zašto i kome auto, a zbog čega istraživanje na Sveučilištu koje bi trebalo za to imati osposobljene studente i profesore, nakon više dana dobivamo šture informacije ali ne i odgovor. Tek da se auto kupuje iz novca kojima raspolaže Sveučilište, a da je istraživanje financirano od strane Europskog socijalnog fonda.

Očekivali smo iz akademske zajednice informaciju o tom projektu ali nismo je dobili kao ni tumačenje manjka od 200 novih brucoša i nepopunjenih 482 mjesta. Izostao je odgovor na pitanje koliko je upisanih studenta u novoj akademskoj godini bilo jučer na primanju brucoša kod rektorice Dijane Vican. Ona se pohvalila preko PR objave o tome da je na primanju bio i rektor sveučilišta La Rochelle - malog francuskog gradića koji ima 50 tisuća turista, a koliko je jučer bilo zadarskih brucoša, o tome javnost nije informirana. Na naše pitanje kako će se taj podbačaj odraziti na rad i financiranje Sveučilišta u Zadru - bez komenatara.

Rekonstrukciju rasvjete na objektima Sveučilišta financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kratak je odgovor iz istog  paketa novinarske znatiželje. Radi se o 1,2 milijuna kuna procijenjene vrijednosti u objavljenoj javnoj nabavi. Lani u isto doba također se tražio izvođač radova na rekonstrukciji rasvjete po istoj vrijednosti posla. Izabran je solinski Elos, koji je ponudio 1.199.000 kuna. Oni su zamijenili staru rasvjetu ekološkom na zgradi koja je u natječaju nazvana stari kampus, što je sasvim pogrešno - jer se radi o fakultetskoj zgradi na rivi te Domu hrvatske mladeži koji je postao Poslovni sveučilišni cenatar.

Zamjena s LED svjetiljkama ove će se godine nastaviti na zgradi budućeg kampusa u Ul. F. Tuđmana, Rektoratu, Relji (bivši studentski) i zgradi Studentskog doma. Sve to doznajemo iz dokumentacija javne nabave umjesto iz Ureda rektorice.