Rektor Sveučilišta La Rochelle prof. Jean-Marc Ogier završio je posjet Zadru sastankom s predstavnicima gradske i županijske vlasti. U Rektoratu Sveučilišta u Zadru, nakon sudjelovanja na prijemu studenata prve godine, susreo se sa zamjenicom gradonačelnika Zadra Jagodom Surać i zamjenikom župana Zadarske županije Šimom Mršićem. Rektor Ogier predložio je da se po modelu EU-CONEXUS, koji šest sveučilišta povezuje u jedno Europsko sveučilište, povežu i gradovi i regije u kojima sveučilišta djeluju.

EU-CONEXUS jedno je od europskih sveučilišta oformljenih uz potporu Europske komisije, a uz sveučilišta iz Zadra i La Rochellea okuplja sveučilišta iz Valencije, Atene, Bukurešta i Klaipede (Litva). Naziv je skraćenica od punog imena European University for Smart Urban Coastal Sustainability - Europsko sveučilište za pametno i održivo upravljanje obalnim gradskim područjima.

- Postojanje sveučilišta jednoj sredini donosi inovacije i otvara mogućnost napretka. Naša regija Akvitanija za rad sveučilišta na svom području godišnje daje 20 milijuna eura, a grad La Rochelle kao partner svake godine izdvaja 500.000 eura za ciljeve koje bi naše sveučilište trebalo postići, poput održivog turizma, očuvanja biodiverziteta i obalnog područja, mobilnosti građana i posebno smanjenja emisije štetnih tvari, budući da bi La Rochelle od 2040. trebao biti grad s 0 % ugljičnog dioksida, rekao je Ogier.

Ovaj francuski grad u tom cilju uvodi različite inovacije poput aplikacije za mobitel na kojoj građani mogu vidjeti koliko su oni osobno tog dana emitirali ugljičnog dioksida, s obzirom na korištenje automobila, javnog prijevoza i sl.

- Svima nam je cilj održivo upravljanje obalnim područjem s obzirom na turizam, promet, zaštitu baštine. Imamo slične industrije vezane uz more, pa uz integrirani pristup možemo stvoriti kompetitivni prostor koji će poboljšati lokalne ekosustave. S takvim projektima možemo ići prema Europskoj uniji i tražiti dodatno financiranje. Ako su prihvatili ideju Europskog sveučilišta, vjerojatno bi prihvatili ujedinjenje regija po tematskoj problematici, a ne samo geografskoj blizini, zaključio je Ogier.

Dožupan Šime Mršić rekao je kako bi Zadarska županija od Akvitanije mogla puno naučiti posebice u djelatnostima koje su ovdje u začecima, poput cirkularne ekonomije i zbrinjavanja otpada.

- Svi naši resursi imaju gornju točku izdržljivosti. Povezivanjem možemo puno dobiti i naučiti od kolega iz Francuske, a i prenijeti neka iskustva u kojima smo možda napredniji, rekao je Mršić, dok je dogradonačelnica Surać istaknula projekte u kojima Zadar uvodi inovacije u zaštiti okoliša te iskazala zainteresiranost za suradnjom.

Načelna ideja je da izaslanstva grada u županije sljedeće godine u lipnju gostuju u La Rochelleu, u vrijeme kada se održava njihov Zeleni tjedan, gdje bi se susreli s tamošnjim rektorom i predstavnicima lokalne vlasti kako bi se razmotrila mogućnost bližeg povezivanja i suradnje.