S današnjim danom dugogodišnjoj ravnateljici Narodnog muzeja Zadar Renati Peroš ističe mandat vršiteljice dužnosti, a još nije poznat datum nastavka sjednice Županijske skupštine na kojoj se nalazi prijedlog rješenja o njezinom imenovanju.

- Od 1. listopada 2019. godine Renata Peroš će biti nezaposlena osoba, izvijestio je javnost vijećnik Akcije mladih Marko Pupić Bakrač koji već dugo upozorava na nezakonitosti u radu ove kulturne ustanove.

Očitovanje o novonastaloj situaciji zatražili smo od resornog županijskog pročelnika Ivana Šimunića i pritom saznali kako je Županija ipak pronašla način kako bi Peroš ostala na ravnateljskom mjestu i nakon isteka jednogodišnjeg v.d. mandata. Oni su kao osnivači ustanove o prekidu sjednice obavijestili Ured državne uprave koji, sukladno Zakonu o muzejima, preuzima nadležnost za ovakve slučajeve.

- Ured državne uprave u Zadarskoj županiji obaviješten je od strane Zadarske županije o činjenici prekida sjednice Županijske skupštine Zadarske županije od 24. rujna 2019. godine. Ovisno o nastavku sjednice, i vezano uz to istekom ovlasti vršitelja dužnosti ravnatelja Narodnog muzeja Zadar, ispunili su se uvjeti iz članka 26. stavka 10. Zakona o muzejima („Narodne novine" 61/18) kojim vršitelja dužnosti muzejske ustanove, do imenovanja ravnatelja od strane osnivača, imenuje Ured državne uprave u županiji.

Na prijedlog Zadarske županije Ured državne uprave u Zadarskoj županiji svojom Odlukom od 30. rujna 2019. godine razriješio je Renatu Peroš dužnosti vršiteljice dužnosti, te istu imenovao vršiteljem dužnosti ravnatelja Narodnog muzeja Zadar počevši s danom 1. listopada 2019. godine, a do imenovanja ravnatelja Narodnog muzeja Zadar od strane osnivača, informacija je iz Županije. 

Kao novi termin nastavka sjednice spominje se srijeda, ali još nema službene potvrde.