Do 4. listopada u prostorijama Opće bolnice Zadar održavaju se edukacije o pristupu gluhim ili gluhoslijepim pacijentima i komunikacija kao i tečaj hrvatskog znakovnog jezika. Prije toga, djelatnici zadarske bolnice odslušali su edukacije o jednakim mogućnostima i nediskriminaciji. 

- Zaposlenici Opće bolnice Zadar stekli su nova iskustva i spoznaje o temama s kojima se svakodnevno susrećemo. Polaznici edukacije upoznali su se kroz predavanja s stereotipima, predrasudama, nediskriminaciji i nejednakosti u zdravstvenoj zaštiti, multikulturalizmu, ljudskim pravima, toleranciji i komunikacijskim vještinama, kao i s raznim alatima za uspješniju komunikaciju, suradnju i ophođenju prema osobama s invaliditetom, javlja ravnatelj zadarske bolnice dr. Željko Čulina. 

Cilj edukacija je provođenje horizontalnih načela Europske unije kojima se želi promicati održivi razvoj, ravnopravnost spolova, jednake mogućnosti i pristupačnost za osobe s invaliditetom. Ovim putem želi se ukazati na probleme nejednakosti i diskriminacije koje je potrebno suzbiti poštivanjem, prihvaćanjem i uvažavanjem bogatstva različitosti u našim kulturama, ističe dr. Čulina. 

Edukacije su dio projektnih aktivnosti u sklopu projekta izgradnje i opremanja dnevnih bolnica Odjela za pulmologiju, onkologiju, infektologiju i dermatologiju Opće bolnice Zadar, te adaptacije i opremanja dnevne bolnice Službe za kirurgiju. 

- Ovaj projekt je od osobite važnosti za građane grada Zadra i Zadarske županije, odnosno za sve pacijente koji dolaze na pregled u našu ustanovu, a čiji broj svakim danom raste. Uspješnom realizacijom ovog projekta unaprijedit ćemo dostupnost bolničke zdravstvene zaštite, povećati kvalitetu i učinkovitost pružanja bolničke usluge, osigurati pacijentima veći broj pregleda kroz ambulantnu i dnevnu bolničku skrb, javlja dr. Čulina.

Realizacija ovog projekta započela je još u veljači 2017. godine potpisom Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava kojim je Općoj bolnici Zadar kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano 49.998.615,00 HRK bespovratnih sredstava.

Nedavnim rušenjem zgrade starog Zaraznog odjela projekt je ušao u završnu fazu. Slijedi izgradnja nove zgrade Dnevnih bolnica, a završetak radova predviđa se do studenog 2020. Izgradnjom nove zgrade ustanova će dobiti 3.811,00 m2 prostora za smještaj dnevnih bolnica Odjela za pulmologiju, onkologiju, infektologiju i dermatologiju. Ovaj objekt će biti opremljen novom medicinskom opremom u vrijednosti 2.675.000,00 kuna.