Blagdan sv. Vinka Paulskog proslavljen je u petak u kapeli Samostana sv. Vinka sestara milosrdnica u Zadru svečanim misnim slavljem koje je predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić u koncelebraciji s jedanaest svećenika.

S više od trideset sestara u službi na devet mjesta, Milosrdnice su u vrhu najbrojnije redovničke zajednice u Zadarskoj nadbiskupiji u kojoj djeluju od 19. travnja 1977.

- Sv. Vinko nudi duhovne vrijednosti milosrđa, služenja i bratske ljubavi, nasuprot logike uspjeha i snage ovoga svijeta. Milosrđe je kreativno djelo koje stvara civilizaciju ljubavi a uobličuje se kroz tjelesna i duhovna djela milosrđa. Ta djela trebaju biti prepoznatljivi inventar kršćanina, svećenika, redovnika, onih koji Boga vole i koji se poput Pavla ponose jedino križem našeg Gospodina, rekao je nadbiskup. Istaknuo je kako je sv. Vinko utjelovio i postao simbol milosrdnog Samarijanca svih vremena.

- Čovjeku treba biti blizu u tjelesnim i duhovnim potrebama i liječiti njegove rane. Sv. Vinko je pokazao kako se to čini i ostavio nam je primjer da ga slijedimo. Molimo oca siromaha neka nam ojača vjeru, kako bismo poput sv. Vinka ljudima pružali znakove nade. Neka i nas prožme duhom kako bismo ljubili što je on ljubio i u djelo proveli ono što je naučavao, potaknuo je mons. Puljić.

Milosrdnice djeluju u samostanskoj kući u Zadru gdje se nalazi i dječji vrtić Blagovijest kojega dnevno pohodi 40 djece i među najtraženijima je u Zadru. Milosrdnice djeluju i u Nadbiskupskom domu, Svećeničkom domu, u zadarskom samostanu sv. Frane te u zadarskim župama na Relji i Voštarnici, u Biogradu, Kistanjama i u Općoj bolnici Zadar.