Općinski sud u Zadru osudio je 66-godišnjeg njemačkog državljanina s prebivalištem u Gornjem Karinu Konnija Johanna Reisberga na kaznu zatvora od dvije godine zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je smrtno stradao Goran Livaja. On je 25. listopada 2013. u 19,55 sati u Benkovačkom Selu, upravljajući osobnim automobilom marke Volkswagen Transporter zadarskih registracija, nepropisno pretjecao vozilo Autoškole Zadar u kojem su se nalazili instruktor i dvojica kandidata, dok je iz suprotnog smjera nailazio preminuli vozač. Pokojni Livaja je, da bi izbjegao frontalni sudar, sletio vozilom izvan kolnika s desne strane u nisko raslinje gdje dolazi do prevrtanja vozila i ispadanja Gorana Livaje iz vozila, što je imalo za posljedicu teške ozljede i smrt.

Reisberg se nije smatrao krivim te naveo kako smatra da nije uredu da su ga sva mjesta, Benkovac, Pridraga, Obrovac i okolica, već osudila kao ubojicu. Svi upiru prstom u njega, daje Nijemac ubio čovjeka i da to ne razumije.Nakon saslušanja u policiji njegova je kvaliteta života ugrožena. Vozio je iz smjera Benkovca, najnormalnije, i nije pretekao nikakvu autoškolu i ništa čudno primijetio na cesti, rekao je na saslušanju.

Da je primijetio nesreću stao bi i pomogao. Upitan kako objašnjava činjenicu da saslušani svjedoci iskazuju da je upravo prema opisu njegovo vozilo kombi pretjecalo autoškolu i da je tog trenutka sada pokojni Livaja, da bi izbjegao frontalni sudar sletio izvan ceste okrivljenik je naveo da ne može ništa reći o tome što su tri svjedoka vidjela i kako oni mogu znati daje to baš bio njegov kombi, kad su u opisu stavili crni ili plavi, a nisu sigurni ni to, ne znaju ni tablice. Međutim, i on i njegova sestra potvrdili su da se u to vrijeme nalazio na cesti.

- Tog dana skupljao sam masline u Dragama, nakon čega sam otišao za Benkovac pa Karin. Nisam ništa primijetio da bi se sljedećeg dana policija pojavila ispred moje kuće i pitala jesam li vozio za Karin Gornji, što sam potvrdio. Imam čistu savjest, rekao je.

Polaznik autoškole rekao je da je vozio iz smjera Benkovca u smjeru Donjeg Karina brzinom od oko 60 -70 km/h. Uočio je da se iza njih nalazi vozilo koje nije držalo prevelik razmak a vidio je da se radi o kombi vozilu tamno plave boje, da ima zadarske registarske oznake, zadnje staklo u jednom komadu te da u zadnjem dijelu ima sjedala za putnike. Sva trojica u vozilu su komentirali da je vozač kombija "lud" jer je jako sporo prolazio pored vozila autoškole prilikom pretjecanja a nadolazio je blaži zavoj. Nakon par sekundi ovaj svjedok vidio je daje u zavoj iz suprotnog smjera došlo drugo vozilo te je mislio kako će doći do direktnog sudara, ali se kombi u zadnjoj sekundi vratio u desnu prometnu traku, ali mu se čini kako je dio zadnjeg djela kombija ostao djelom na lijevoj prometnoj traci. Vozilo iz suprotnog smjera je došlo prilično velikom brzinom te do sudara nije došlo, ali navedena vozila po procjeni svjedoka su se jedva mimoišla te nije došlo do kontakta istih. Svjedok je nastavio vožnju te nije vidio što se dalje događalo ni s jednim od vozila.

Iako nije imao čvrstih dokaza da je okrivljeni Nijemac bio u automobilu, sud je analizirajući i ocjenjujući provedene dokaze, obranu okrivljenika, personalne dokaze te materijalne dokaze koje je doveo u međusobnu vezu, na temelju zatvorenog kruga indicija, utvrdio da je upravo okrivljenik svojim vozilom počinio kazneno djelo za koje je optužen.