Na Forumu je jutros svečano otvoren Agro sajam projekta PESCAR, na kojemu se prezentirani rezultati projekta u kontroliranju upotrebe pesticida, mjerenja njihove prisutnosti u hrani te sustav ispitivanja i ranog obavještavanja poljoprivrednika kako bi oni morali koristiti što manje zaštitnih sredstava.

- Projektom PESCAR želi se zaštitit okoliš te potaknuti održiva upotreba prirodnih resursa. Osim što će se projektom stvoriti preduvjeti za kontroliranu upotrebu pesticida, znanja i iskustva stečena kroz provedbu projekta iskoristit će se za jačanje postojećih institucionalnih kapaciteta. Novostečeno praktično znanje biti će osnova za pružanje jedne potpuno nove usluge usmjerene prema poljoprivrednicima - davanje preporuka poljoprivrednim prolzvođačima, rečeno je na otvaranju sajma.

Voditelj projekta pri Sveučilištu u Zadru dr. Tomislav Kos ponovio je kako je kontrola upotrebe pesticida bitna kako bi hrana bila sigurna za krajnje korisnike, budući da ekološka proizvodnja ne može bez pomoći preparata osigurati dovoljno hrane za sve. Naše istraživanje uzoraka tla i hrane pokazalo je da potrošači u ovoj regiji mogu biti mirni, jer su nalazi ispod dopuštenih vrijednosti ili nedopuštenih tvari uopće nema, rekao je Kos.

Na sajmu su se danas od 8 do 15 sati te sutra u istom vremenu predstavljaju Eugen Novaković, Sandra Babac, OPG Žampera, CD Raspović i Mladen Jezidžić, dok su iz susjedne zemlje stigli proizvođači iz Ljubuškog, Širokog Brijega, Jablanice, Ravna...

- Apsolutno sam zadovoljan što naše dvije županije sudjeluju u projektu. Nama je malo teže doći do ovakvih prezentacija, o čemu govori i činjenica da na kraju neki od njih nisu ni stigli u Hrvatsku zbog problema na carini. Stalo nam je da projekt dođe do krajnjeg proizvođača, da se širi svijest o potrebi proizvodnje zdrave i kvalitetne hrane, prokomentirao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegovačko-neretvanske županije iz BiH Danko Jović.

Posjetitelji mogu kušati i kupiti domaće likere i rakije, tinkture, ulaj, vina, bobičasto voće, liniju Šinjorina smokva i druge proizvode od smokve, med i proizvode od meda... Današnji posjetitelji imali su priliku sudjelovati u nagradnoj igri, te su oni najsretniji, koji su na kolu uspjeli dobiti parni broj, kući ponijeli vrijedne darove izlagača.