U Zadru se danas i sutra održava 5. Međunarodna konferencija sudaca, na kojoj će rapvosudni djelatnici raspravljati o nizu aktualnih tema poput slobode izražavanja, zaštite sudaca od klevete, medijske kampanje, zatvorske prenapučenosti i sl. Skup se na Sveučilištu u Zadru održava uz potporu Udruge hrvatskih sudaca Zagreb, Ministarstva pravosuđa, CEELI Instituta Prag, Zadarske Županije i Grada Zadra.

- Svaki put obrađuje se tema od značaja za suce, ovog puta vezano uz provedbu sudske discipline, zakonske alate da se ona osigura te dojmove koji se stvaraju u javnost zbog nepoštivanja takve procedure. Drugi veliki problem je zatvorska prenapučenost, jer sada imamo situacija koje nisu odgovarajuće, posebno zbog toga što većina istražnih zatvorskih mjesta nema uvjete za odvajanje onih koji su smanjeno ubrojivi od ostalih zatvorenika. U tome smo ograničeni najviše zbog nedovoljnih prostornih kapaciteta, istaknuo je u uvodnom govoru doc. dr. sc. Marin Mrčela, zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Upozorio je i na epidemiju davanja izjava o presudama koje su nepravomoćne, kada mediji ali i optuženici komentiraju presude, sugerirajući kakva bi drugostupanjska presuda trebala biti, što također narušava sudačku samostalnost i u principu je kazneno djelo.

Uzvanike su pozdravili prorektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić te zadarski župan Božidar Longin, kojega veseli činjenica da održavanje ove značajne međunarodne konferencije baš na našem području već polako postaje tradicijom.

- U relativno mladim demokracijama kakva je i naša, uloga sudaca iznimno je važna. Kroz promicanje i dosljedno poštivanje ustavnosti i zakonitosti, kao vrhunskih pravnih i etičkih vrednota društva, vaš doprinos jačanju Republike Hrvatske kao pravne države je nemjerljiv. Stvarna vladavina prava, neovisnost i nepristranost ukupnog pravosudnog sustava za svaku stabilnu državu od neprocjenjivog je značaja, rekao je Longin.

Nakon pozdravnih riječi konferencija je zatvorena za javnost.