Ured za znanost Sveučilišta u Zadru u suradnji s Odjelom za geografiju i Odjelom za psihologiju jutros je , u povodu manifestacije „Noć istraživača", organizirao niz zanimljivih aktivnosti za djecu s ciljem popularizacije znanosti.

U Gradskoj straži učenici drugog OŠ Šime Budinića najviše pozornosti posvetili su instrumentariju koji se koristi za istraživački rad u polju psihologije. Pročelnik Odjela za psihologiju prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić sa suradnicima im je u Gradskoj straži demonstrirao rad simulatora koji se koristi za testiranje rada ruku i nogu. On se najčešće koristi za selekciju pilota i vozača, zanimanja u kojima je važna koordinacija pokreta. U jednom trenutku postaje dosta komplicirano, jer se mora istodobno reagirati rukama, nogama, različitim kombinacijama, a uređaj mjeri njihovu uspješnost.

- Čuli smo u školi za ovaj događaj od profesorice geografije koja se bavi istraživanjima. Učenici su zainteresirani, ovo je razred kojemu je sve zanimljivo, oduševljeni su viđenim, rekla je učiteljica Matea Buljat.

Nešto dalje glavna zanimacija starijih učenika bio je ručni 3d skener, kojim su studenti pod vodstvom doc. dr. sc. Ante Šiljega skenirali lica učenika te ih na licu mjesta prikazivali na zaslonu u 3d tehnologiji.

- Odjel za geografiju Sveučilišta u Zadru raspolaže s najsuvremenijim geoprostornim tehnologijama koje koristimo za različite svrhe, prikupljanje podataka, njihovu obradu, analizu, interpretaciju, vizualizaciju..., nabrajao je dr. Šiljeg, voditelj Laboratorija za geoprostorne analize Sveučilišta u Zadru.

Osim ručnog 3d skenera učenici su sa zanimanjem razgledali terestrički laserski skener te bespilotne letjelice kojima je do sitnih detalja moguće promatrati i analizirati prostor.

„Noć istraživača" organizira se tijekom posljednjeg vikenda rujna u 35 zemalja i tristotinjak gradova širom Europe kako bi se na zabavan i jednostavan način podigla svijest javnosti o važnosti znanstvenog istraživanja za društvo te da bi se srušile predrasude koje često postoje prema znanstvenoistraživačkoj zajednici. Njezin je cilj približiti istraživače i njihov izazovan i zanimljiv posao javnosti te omogućiti svima da na jednu večer postanu znanstvenici i istraživači.

Projekt Techno-Past Techno Future; European Researchers Night - „Europska noć istraživača u Republici Hrvatskoj" financiran je u sklopu Okvirnoga programa EU-a za istraživanje i inovacije 2014. - 2020. - Obzor 2020.