U putničkom terminalu u Gaženici svoj je novi dom pronašla Postaja pomorske i aerodromske policije Zadar.

- Dosad smo u dva gradska stana imali postaju i to nisu bili uvjeti za ozbiljan i kvalitetan rad. Ovo će za nas biti revolucija u smislu obavljanja ovih poslova, istaknuo je načelnik PU zadarske Anton Dražina koji je novinare za Dan policije s načelnikom postaje Maksimilijanom Surićem i županom Božidarom Longinom poveo u obilazak novih prostorija.

Prva stanica bila je soba za privremeni boravak tražitelja azila i slijepih putnika.

- Oni će boraviti tu dok se njihova situacija ne sredi, a kao što vidite smještaj im je vrhunski, pokazao je Surić prostoriju s pogledom na more. Duž hodnika smještena je zatvorska ćelija, odnosno soba za zadržavanje u koju naknadno stiže i krevet. U operativnom centru na kraju hodnika zatekli smo policajce koji preko AVL sustava prate situaciju na moru i u zraku.

- Iz ove prostorije i, naravno, OKC-a rješavali su se slučajevi poput talijanske ribarice i ilegalnog lova trpova. Šef smjene zadnja je instanca koja mora riješiti problem u sustavu, objašnjava Surić. Načelnik Postaje pomorske i aerodromske policije, objedinjene prošle godine, ističe kako je Zračna luka Zadar od Gaženice udaljena svega 6-7 minuta i uz smiješak dodaje „naravno, normalne zakonite vožnje".

Uvjeti preseljenja policije i drugih državnih službi u putnički terminal u Gaženici bili su i predmet političkg prepucavanja. U javnosti se govorilo o previsokim cijenama najamnine koje im uvjetovao koncesionar, tvrtka ZIPO.

- Većinu prostora, odnosno 440 m2, koristit ćemo bez kune naknade, dok za preostalih 185 m2 cijena najma neće biti veća od cijene koju smo plaćali na Poluotoku, demantirao je isto Dražina otkrivajući na novinarski upit kako je to bilo oko 6.500 kuna mjesečno. Načelnik dodaje kako su za najam prostora u Zračnoj luci Zadar prije plaćali 17 tisuća kuna mjesečno.

- Kada se tome pridoda i 130 tisuća kuna godišnje za vez, kojeg nam je u Gaženici Lučka uprava osigurala besplatno, u konačnici ćemo mi s ovom pričom itekako donijeti financijske uštede državi, poručuje čelni čovjek zadarske policije.

Ugovor s tvrtkom ZIPO bit će potpisan uskoro.

- Sve je funkciji, ostali su još samo posljednji detalji. Sada se bitno samo naviknuti na novu organizacijsku kulturu, ali što se uvjeta tiče, oni su savršeni, zadovoljan je Surić novim prostorijama svoje postaje u kojima su im susjedi kolege iz granične policije te Carinska služba.