Uz idejno rješenje kojeg su za uređenje Trga tri bunara izradili u AB Forumu, Grad Zadar je objavio natječaj za arheološka istraživanja u vrijednosti od 200 tisuća kuna bez PDV-a.

- Ona će svakako utjecati i na projekt koji će se izrađivati prema konzervatorskim uvjetima, kazao je Darko Kasap, pročelnik za graditeljstvo i prostorno uređenje. Rok za arheološka istraživanja je 90 dana. Iako se dugo najavljivalo uređenje ovog posljednjeg povijesnog gradskog trga, nadležnima u Gradu Zadru se u ovom slučaju ne žuri. Ne može se izgubiti još jedna javna površina za parkiranje nakon zatvaranja Muraja dok se ne nađu alternativna rješenja.

Tehnički opis potrebnih arheoloških istraživanja za Grad Zadar izradili su stručnjaci iz D&Z. Oni su predvidjeli tri sonde na dubini od pola metra te zaključili kako je moguće naići na nalaze i doći do spoznaja koje će utjecati na izmjene i odstupanja od projekta.

Prva sonda izvest će se uz bunarsku krunu najbližu Malom Arsenalu, druga uz srednju bunarsku krunu, a treća će biti uz kuću Biankini. To je uz postojeću rampu za ulaz na parkiralište tako što će se ukloniti kameni rubnjaci prema cesti (parkiralištu). Ta će se sonda izvoditi do kružnog zida kuće Biankini i do zida kaštela sada ogradnog zida terase hotelske kavane, navodi se u dokumentu natječaja.

On je objavljen 24. rujna a rok je nevjerojatnih šest dana za predaju ponuda.

Povijesni izgled Trga tri bunara