Rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican danas je u Benkovcu, u ime predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar Kitarović, otvorila svečano obilježavanje 25. obljetnice osnutka 134. domobranske pukovnije HV-a i znanstveni skupa s temom „Biogradsko-benkovački kraj u Domovinskom ratu".
Rektorica je poručila da se ne smije zaboraviti snaga onih koji su prije 25 godina izgarali u stvaranju samostalne i slobodne Republike Hrvatske, koji su se dali Domovini za Domovinu, koji su ostvarili snove te zaključila da im se odužimo stvaranjem Hrvatske kao zemlje prilika, zemlje mira i dijaloga, dostojanstveno i časno.

- Ne štedimo se u toj misiji. Ostanimo ustrajni tragaoci za istinom, osnažujući se u htijenju da pravo, pravda i pravednost zagospodare državom Hrvatskom. Prilika je ovo da se podsjetimo junaštva hrvatskih branitelja, pripadnika 134. domobranske pukovnije te navlastito 53. i 55. domobranske bojne i da im se prikladno i dostojno posveti pozornost proučavanjem i predstavljanjem rezultata znanstvenih istraživanja kao i iznošenjem memoarskih reminiscencija aktivnih sudionika obrambenoga Domovinskog rata, kako onih koji nisu s nama, tako i onih koji jesu, a znanstveno-stručna gledišta svih izlagača neka imaju snažnu jeku, jer znanost je najsnažnije sredstvo u borbi za istinu, navela je rektorica Vican.

Pripadnici 134. domobranske pukovnije bili su iskusni branitelji koji su se na početku Domovinskog rata uključili u dragovoljačke postrojbe. Branili su naselja biogradskog i stankovačkog kraja te su sudjelovali u oslobađanju Ravnih kotara i Bukovice u operaciji Oluja i nakon toga su sudjelovali u drugim operacijama hrvatskih snaga Maestral i Južni potez. Program obilježavanja se nastavlja sutra polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća te različitim prigodnim događajima.