Na Županijskom sudu u Zadru danas je održano pripremno ročište za suđenje Josipu Rođaku, ocu koji je četvero svoje djece bacio s terase obiteljske kuće u Pagu.

Sudskom vijeću kojim predsjeda Ivan Marković izloženi su dokazni prijedlozi stranaka, koji će se izvoditi na glavnoj raspravi zakazanoj za 16. i 17. listopada. Za to ročište predviđeno je izvođenje četvoro svjedoka.

- Predloženi dokazi su ispitivanje svjedoka i čitanje psihijatrijskog vještačenja. Vještački tim iz Vrapča ostavio je jednu mogućnost da se vještačenje dopuni nakon što okrivljenik iznese svoju obranum, rekao je glasnogovornik Županijskog suda Hrvoje Visković. Nije htio špekulirati o odlukama Sudskog vijeća, ali s obzirom da se radi o kaznenom djelu na štetu djece velika je vjerojatnost da će javnos biti isključena s procesa.

Rođak je danas dovezen iz zatvorske bolnice za osobe lišene slobode u kojoj se nalazi, a ovisno o njegovom zdravstvenom stanju nazočit će i sljedećim ročištima. Za sada nije poznato hoće li svjedočiti okrivljenikova supruga i majka četvoro djece.

- Supruga inače ima mogućnost ne svjedočiti, što ne smije koristiti kada se radi na štetu djece. Ovisi o konkretnoj situaciji, o čemu odlučuje sudac, rekao je Visković.