Gradska uprava objavila je natječaj za 1. fazu rekonstrukcije crkve sv. Stošije na Puntamici.

Ova građevina iz 9. stoljeća jedna je od pet pilot lokacija kojima se pridala posebna pažnja kroz EU projekt RUINS. Projekt za rekonstrukciju radio je poznati zadarski biro D&Z, a obuhvaća konsolidaciju svih zidova i svodova, restauratorske zahvate na sačuvanim rimskim i srednjovjekovnim elementima i sprječavanje prodora vode u unutrašnjost crkve. Time će se, kako se ističe u projektu, omogućiti "povremeno korištenje crkve u kulturno-turističke svrhe kao dodatak bogatoj ponudi grada Zadra".

Rimska struktura crkve je gotovo u potpunosti sačuvana osim dijela svoda nad ulazom koji je urušen, dok je srednjovjekovna struktura očuvana samo na prizemlju i manjim dijelom na prvoj etaži. Na zidovima nisu uočene pukotine, što ne čudi s obzirom na masivne zidove i solidno temeljno tlo od kamena živca. Iza apside vidi se ostatak rimskog svoda kojeg su srušili graditelji prilikom izgradnje apside. Na žbuci je djelovanjem vlage došlo do pojave zračnih džepova i manjih pukotina. Po vrhovima zidova kameni blokovi su razlabavljeni, loše ili nikako vezani vapnenim mortom. Izvorni pod od opeke je djelomično sačuvan, ima dijelova gdje su komadi opeke zdrobljeni i kroz fuge prodire vegetacija. Isto tako na vanjskim zidovima, pogotovo rimskim vegetacija je prodrla duboko u fuge. Unutrašnjost je kompletno natopljena vodom.

Radovi su podijeljeni u dvije faze. Prva obuhvaća sanaciju i obnovu bačvastog svoda da se spriječi daljnje urušavanje i prodor vode u unutrašnjost crkve. Na svodu će se izraditi novi nasip i vodonepropusne barijere kao završna obloga. Procijenjena vrijednost dvomjesečnih radova iznosi 230.000 kuna, a krajnji rok za dostavu ponuda izvođača je 30. rujna do 14 sati. U drugoj fazi odradit će se ostali radovi na sanaciji i konsolidaciji kamenog ziđa i poda crkve.