ZADAR- Kada gradonačelnik Zadra Branko Dukić više puta nabaci političkom oponentu, SDP-ovom vijećniku Danijelu Radeti "omogućili smo vam da zaradite u ovoj sezoni", onda vjerojatno misli na 1 750 000 kuna iz gradske blagajne.  

Toliko je odlukom gradonačelnika izdvojeno iz Gradskog proračuna za reklamiranje kod niskotarifnih avio prijevoznika. Iznos je prebačan na račun Turističke zajednice Grada za promotivnu kampanju na web stranicama aviokompanija Ryanair, EasyJet, Eurowings i Transavia. Ti su prijevoznici ugovoreni preko Hrvatske turističke zajednice kao strateški projekt kako bi s njihovim avionima tijekom turističke sezone dolazilo što više turista. 

U ugovoru koji je u lipnju potpisan između gradonačelnika Branka Dukića i direktora TZ Grada Zadra navodi se kako će taj iznos biti isplaćen u tri rate. Zadnja od pola milijuna kuna trebala je biti prebačena na račun TZ Grada 20. rujna. Novac je to od boravične pristojbe koju je TZ Grada dužan uplatiti Gradu Zadru koji bi je trebao namjenski koristiti. 

U najnovijem zakonu piše kako se 30 posto sredstava doznačuje općini ili gradu na području kojih je osnovana, za poboljšanje uvjeta boravka turista. Što bi tako štura, a najvažnija zakonska odredba trebala značiti?   

Širok je dijapazon namjene novca od boravišne pristojbe, kazao nam je pročelnik za financije Ivan Mijolović. Iznos od 1 750 000 kuna je uplaćen s pozicije Odjela za gospodarstvo, stavka informiranje i promidžba. 

Hrvatska turistička zajednica kojoj je poticanje avioprijevoznika preko reklamne kampanje strateški projekt, nije nimalo transparentna u odnosu na iznos novca koji se prikuplja na zadarskom području. Procjenjuje se kako je to ukupno milijun i pol eura. TZ Grada će dodati još 750 tisuća kuna koliko je planirano za stratešku promo - kampanju avio prijevoznika naših turista.

Istodobno se ne ulaže u vlastitu promociju jer probajte ući na internetsku stranicu Turističke zajednice Grada Zadra, stare 11 godina. Ne može, stalno je u prekidu. Događanja kao najvažnija rubrika se ne otvaraju, a o mukama administratora da ne govorimo. Dobra je vijest da je Vijeće TZ Grada napokon odlučilo da će se uložiti novac u izradu nove stranice, a u paketu će biti i nove turističke brošure koje bi trebale biti spremne za prve turističke sajmove.