Nevjerojatna je Gradska vlast u Zadru koja ne priznaje povijesne činjenice o tome da je Zadar bio pripojen, a poslije i prodan Italiji te da je odluka partizanske vlade ZAVNOH-a bila temeljac za to da se vrati u Hrvatsku. Niti taj proces nije bio jednostavan ni brz.

I nakon što su nakon 75 godina od te odluke, dopustili radi antifašističke postavke Europske unije da se postavi spomen ploča na zgradu Peglicu, gradske vlasti i dalje obilježavaju spomendan pred ideološki neutralnoj ploči postavljenoj na zgradi koja je građena u vrijeme fašističke talijanske vlasti na Trgu.

Pa će tako prema najavi iz gradske uprave, u povodu Dana donošenja odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka matici zemlji gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić sa suradnicima položit će lovorov vijenac na spomen obilježje na Narodnom trgu  danas 25. rujna u 8:30 sati.

Što ranije da nitko ne vidi osim što će gradske vlasti po tko zna koji put vidjeti pet - šest dostavnih vozila na Trgu gdje su od njihovog prometovanja devastirane kamene ploče - jer su im to oni dopustili!