Nakon kratke sjednice Županijske skupštine novinarima su se na improviziranoj konferenciji za medije obratili jedni od aktera novog prekida - vijećnici Akcije Mladih.

- Razlog prekida sjednice je taj što ravnateljica Narodnog muzeja Renata Peroš ne može odgovarati na pitanja o svom izvješću. To se tako radi već tri godine - predsjednik Skupštine inscenira svađu s našim vijećnikom, prekine sjednicu bez datuma nove i onda nas zove sat vremena prije. Pola nas izbaci, a pola zove za vrijeme radnog vremena kako ne bi mogli doći na nastavak sjednice. O svakakvim radnjama u Narodnom muzeju ne dobivam odgovore niti od Peroš niti od župana Božidara Longina, a niti od predsjednice Upravnog vijeća muzeja Marine Dujmović Vuković. Nakon toga se dogodi da na ovakav lukav način izazovu svađu, a sve kako bi prošla još jedna godina bez da Peroš brani izvješće, istaknuo je Marko Pupić Bakrač.

Njegova stranačka kolegica Marjana Botić navela je i druge primjere kojima se, kako je istaknula, krše vijećnička prava.

- Predsjedavajući Željko Lončar je frustriran istinom pa se iskaljuje na meni jer sam slabiji spol. Bez razloga sam prošli put bila izbačena sa sjednice, samo zato što sam upozoravala da i on krši pravilnik i zloupotrebljava mikrofon. Lončar nema znanja za vođenje skupštine, a vladajući ne žele raspravljati, već samo formalno odraditi tu Skupštinu. Mi na formalnosti nećemo pristajati, naglasila je Botić.

Pupić Bakrač se nadovezao ističući kako se javnost zgraža na krivim stvarima poput burnih rasprava i prekida jedne sjednice. Ono na što se trebaju zgražati, naglasio je Pupić Bakrač, je "kada se dogodi da pripadnica nježnijeg spola, legalno izabrana vijećnica, od balkanoidnog krkana dobije uvredu da je mulica", misleći pritom na gradskog pročelnika Josu Nekića koji je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća tako nazvao Jelenu Jelavić kada je rekla kako nije sretna zbog oslobađajuće presude za Božidara Kalmetu.

Vijećnici Akcije mladih, koji su se danas porječkali i s nekim novinarima, svjesni su kako i sami ponekad pretjeraju u svojim istupima.

- Proglašavani smo ridikulima, kretenima, bio sam Srbin, četnik, diler.... Nema kakvim riječima me nisu optuživali vladajući. Ovaj naš način političkog djelovanja je na neki način loš, ali s druge strane ne postoji bolji način. Upravo zahvaljujući tome uspjeli smo spriječiti predsjednika Županijske skupštine da si digne naknadu na enormnu svotu koju ne zaslužuje, kao niti drugi vijećnici. Pod našim pritiskom oni su ustuknuli. Žalosno je to, ja bih najviše volio da živimo u uređenom društvu. No vjerujte mi, ne možeš se drugačije ponašati s ovakvim ljudima, poručio je Rubeša otkrivajući kako mu je ovo zadnja sjednica Županije.

Naime, vijećnik Akcije mladih danas je najavio povratak u Gradsko vijeće ističući kako je jedan od razloga za to upravo način vođenja rasprave u Županiji. Naime, dok u Gradu pročelnici i direktori gradskih tvrtki izlažu svoje prijedloge i izvješća, u Županiji se to svede na puko iščitavanje točaka bez obrazloženja. Unatoč prisutnosti nadležnih, vijećnicima rijetko tko odgovara na licu mjesta.