Mještanin Ugljana na Općinskom sudu u Zadru izborio je odštetu od Hrvatskih cesta za prometnu nesreću koja se dogodila 16. rujna 2013. godine u mjestu Lukoran na DC-110.

Prema obrazloženju iz nepravomoćne presude, dionicom državne ceste tužitelj je vozio Toyotu Avensis (ZD), pravilno i dozvoljenom brzinom, kada je naišao na odron koji se protezao preko cijele njegove prometne trake. U udaru je na autu nastala totalna šteta.

U svom iskazu na sudu tužitelj je naveo kako se ovom dionicom već 10-ak godina vozi dva puta dnevno radnim danima, putujući iz Mulina u Preko na trajekt za Zadar. Kritičnog dana prometna nezgoda dogodila se oko 5,55 sati. Kolnik je bio mokar od jake kiše te je zbog toga vozio oko 40 km/h s upaljenim kratkim svjetlima. Kamenje koje se odronilo na polovicu njegove kolničke trake nije mogao uočiti ranije i tako izbjeći nezgodu jer je bio mrak, cesta neosvijetljena, a u susret da su mu dolazila dva vozila iz suprotnog smjera.

Tužbu je podnio protiv Hrvatskih cesta, kao vlasnika ove ceste, ali i tvrtke Ceste Zadarske županije koja održava prometnice na zadarskom području. No iz te tvrtke naveli su da njihova nadležna služba nije ni mogla ophoditi cestu jer su Hrvatske ceste s njima ugovorile samo pregled ceste u trajanju od 2 sata i to ponedjeljkom i petkom od 07-09 sati. Sud je stoga otklonio bilo kakvu odgovornost Cesta Zadarske županije, dok je Hrvatskim cestama naložio isplatu 31.924,68 kuna odštete tužitelju kao i troškova parničkog postupka u iznosu od 13.098,90 kuna.

- Usprkos navedenoj opasnosti nije se vršila ophodnja navedene dionice ceste već samo redoviti pregled dva puta na tjedan. Imajući u vidu činjenicu da je prije nastanka štetnog događaja redoviti pregled ceste obavljen u petak 13. rujna 2013., dakle tri dana prije nastanka prometne nesreće, ovaj sud zaključuje da tuženik nije poduzeo sve da spriječi odron kamenja postavljajući zaštitnu mrežu odnosno pravovremeno ukloni odron s kolnika i omogući siguran promet cestom, slijedom čega se njegova odgovornost temelji na propustu u održavanju državne ceste obzirom da predmeta dionica ceste na kojoj se dogodila nezgoda nije bila propisno održavana jer su se na istoj nalazili odroni kamenja, istaknuto je u presudi.

Godina dana nakon prometne nesreće, na ovu je dionicu stigla zaštitna mreža.